KOLUMNA

Kavalir, ogrožena vrsta

Objavljeno 04. marec 2013 20.41 | Posodobljeno 04. marec 2013 20.41 | Piše: Danica Lovenjak
Ključne besede: kavalir

Drage dame, cenite tiste redke trenutke v življenju, ko naletite nanj.

Danica Lovenjak. Foto: Tanja Zrinski

Ogrožena vrsta, ki je na robu izumrtja: kavalir. Alfa samce, ki imajo kavalirske lastnosti, bi morali vsekakor zaščititi, saj je skozi vse hibridne vrste močnejšega spola skorajda že nemogoče odkriti kakšnega kavalirja. Vam vaš alfa samec odpre vrata, primakne stol, vpraša, kako ste? Če naredi vsaj kaj od tega, je na dobri poti, če ne, pa kar pot pod noge. In če ste že obupale, drage dame, potem naj vas potolažim – kavalirji še obstajajo!

Slovar slovenskega knjižnega jezika za kavalirja navaja, da je to moški plemenitih lastnosti in uglajenega vedenja. Vsekakor kavalirstva ne gre enačiti s patriarhatom, saj smo ženske danes enakopravne. Toda z nami je treba ravnati kot s fizično – ne pa tudi umsko – šibkejšimi bitji.

Bistvene odlike kavalirja so brezčasne: to je veliko pozornosti in izkazovanja naklonjenosti. Kavalir je v bistvu vsak, ki spoštuje pravila bontona, torej moški spoštljivih načel, ki je uglajen do vseh, še posebno do žensk. Njegove geste razumemo kot dvorjenje, ki ženskam še kako ugaja, pri tem pa igra glavno vlogo skrb za nas in naše dobro. Po svojih temeljnih značilnostih mora biti sodobni kavalir enak tistemu izpred petdesetih let. Primikanje stola, da ženska sede, ali odpiranje vrat je seveda še vedno zaželeno. Tudi razumevanje je kavalirstvo, še zlasti, ko ženska preživlja obdobje PMS.

Ali ni neskončno uglajeno in nadvse božansko, ko vas kdo zaprosi za ples?

Še bolj romantična so pisma in sporočila, na katera se moški tako redko spomnijo. Kavalirstvo je že to, če dobimo čaj ali kavo v posteljo. V tem svetu je kavalirsko tudi, če se moški pred žensko pošteno zjoče. Sama sem vedno izjemno pozitivno presenečena, ko ga srečam.

Med večurnim potovanjem z vlakom iz Prekmurja v Ljubljano se je namreč pogosto našel kdo, ki je izstopil iz vagona pred mano, kavalirsko vzel mojo prtljago, ki sem jo sama sicer komaj nosila, jo lepo postavil na tla in počakal, da sem izstopila še jaz. Oh, ali je to sploh mogoče?! Nikoli ne skrivam izjemnega navdušenja nad tako lepim razpletom okoliščin ter se vedno lepo zahvalim, saj tudi moški radi slišijo pohvalo na svoj račun. Zgodilo se je celo, da je po ceremoniji s prtljago še meni ponudil roko in me pospremil z vlaka, nato pa sva nadaljevala vsak svojo pot.

Ideja še živi, čeprav se zdi, da je kavalirstvo ostanek starih časov

Moški, ki ti odpre vrata, čeprav ga ne poznaš. Moški, ki ti ponudi svoj plašč, ko meni, da ti je hladno. Moški, ki ti primakne stol, preden sedeš. Moški, ki ti vzame kovček, in tako pokaže svojo moč. Čeprav lahko same nosimo gore vrečk, ko gremo iz trgovine, imamo rade, da nam pri tem kdo pomaga. Seveda lahko same izstopimo iz avtomobila, plačamo večerjo, a vseeno... Mar ni lepo ob sebi imeti moškega, ki zna delati z žensko, kavalirja iz črno-belih filmov? Že male pozornosti zadostujejo. Ženske se pač rade pustimo razvajati. Moški, naj vam namignem: če se boste kavalirsko obnašali, so vam vsa vrata odprta.

Čeprav so ogrožena vrsta, kavalirji še obstajajo, zato, drage dame, prosim, cenite redke trenutke v življenju, ko naletite nanj. Nikar ne pozabite, da je kavalir moški, ob katerem se ženska res počuti Ženska. Kavalir je moški, ki je bil tako vzgojen in zaradi tega že od majhnih nog spoštuje ženske in jih časti na prav poseben način. Kavalir je danes zgolj še izjema, ki potrjuje pravilo. Zatorej, moški: ne bojte se biti kavalir!

Deli s prijatelji