PO VOLITVAH

Katera koalicija bi bila najboljša?

Objavljeno 15. julij 2014 15.42 | Posodobljeno 15. julij 2014 15.50 | Piše: Mo. S.

Začenja se dogovarjanje in štetje glasov: kdo bo sodeloval v koaliciji?

LJUBLJANA – Po nedeljskih parlamentarnih volitvah se počasi začenjajo pogovori o sestavi nove koalicije in vlade. Veliki zmagovalec Miro Cerar (SMC), ki se sicer do barve svoje stranke ne želi opredeljevati, obenem pa ne želi enobarvne koalicije, temveč kombinirano, je pred velikim izzivom.

Za navadno večino v državnem zboru (DZ) potrebuje 46 poslanskih glasov, o ustavni večini (61 glasov) pa v ponedeljek še ni želel govoriti. Sestaviti želi stabilno vlado, je povedal in dodal, da se bo o sestavi koalicije pogovarjal z vsemi, razen s SDS, vendar pa bo končna sestava seveda odvisna od njihovih medsebojnih dogovorov.

Katera koalicija bo obveljala?

Za navadno večino bi bilo dovolj že, da sta v koaliciji zgolj SMC (36 mandatov) in Desus (10 mandatov), verjetna je tudi naveza SMC, Desus in SD (52 mandatov), a je prvak Desusa Karl Erjavec že napovedal, da se ne boji opozicijskega stolčka. Svoje sodelovanje v koaliciji pogojuje z regresi za upokojence in usklajevanjem pokojnin, Dejan Židan (SD) pa je povedal, da ne bo sodeloval v koaliciji, ki bo posegala v minimalne plače in ki bo razprodajala državno premoženje. ZaAB (Alenka Bratušek) ima štiri poslanske stolčke, a želi počakati na pogovore s Cerarjem.

Seveda so mogoče tudi druge kombinacije, na primer SMC, SD in ZaAB (skupaj 46 glasov) ali morda SMC, ZL in ZaAB (skupaj 46 glasov), vendar zadnja kombinacija ni najbolj verjetna, saj Združena levica poudarja, da želi privatizacijo zaustaviti, medtem ko Cerar podpira nadzorovano privatizacijo. Tudi Violeta Tomić (ZL) je za Pop TV v ponedeljek dejala, da pri svojih zahtevah oziroma programskih točkah ne bodo popuščali, saj bi to pomenilo, da so izdali volivce, ki so zanje glasovali. 

Če se SMC poveže z NSi, je to skupaj 41 glasov, torej potrebujejo še vsaj eno stranko. Predsednica NSi Ljudmila Novak je sicer povedala, da v koalicijo ne silijo za vsako ceno, če bodo dobili ponudbo za sodelovanje, pa jo bodo preučili. Od privatizacije ne bo odstopala, vztrajala bo tudi pri nižjih davkih. Kombinacija SMC, SD, ZaAB in NSi bi medtem skupaj dala 51 glasov in bi obenem zadovoljila Cerarjevo željo po kombinirani koaliciji. Glede pogojevanja se NSi in SD precej razlikujeta, zato je njuno sodelovanje malo verjetno.

Predstavnika manjšine bi bila jeziček na tehtnici v primeru, če bi koalicijo sestavljali SMC, ZaAB in NSi (skupaj 45 glasov).

Kaj pa, če se Cerar ne bo zadovoljil z navadno večino?

Stranke SMC, Desus, SD, ZaAB in ZL bi skupaj dale 62 glasov, kombinacija SMC, Desusa, SD, NSi in ZaAB pa 61 glasov, a se ta zdi še najmanj verjetna, saj so stranke v zadnjem primeru programsko precej različne.

Deli s prijatelji