V SPORU S KPK

Katarina Kresal je obupala

Objavljeno 16. marec 2017 10.12 | Posodobljeno 16. marec 2017 10.57 | Piše: A. L.

»Sem edini politik, ki mu slovenski sodni sistem ni omogočil, da bi mnenje KPK izpodbijal na upravnem sodišču, ki je edino pristojno, da tako mnenje odpravi,« pravi Katarina Kresal.

Katarina Kresal.

LJUBLJANA – »Z mnenjem KPK (o korupciji in najemanju stavbe na Dimičevi v Ljubljani, op. p.) se nisem in se nikoli ne bom sprijaznila, ker je nepravilno in nezakonito. Sem edini politik, ki mu slovenski sodni sistem ni omogočil, da bi mnenje KPK izpodbijal na upravnem sodišču, ki je edino pristojno, da tako mnenje odpravi. Civilno sodišče lahko odloča zgolj o odškodnini. Te pa nočem, saj mi ne nudi nikakršnega zadoščenja.« Tako nam je Katarina Kresal, nekdanja ministrica za notranje zadeve, potrdila, da je umaknila tožbo zoper Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), kar smo razkrili včerajimage.

Kresalova je pripela še obrazložitev, zakaj je umaknila tožbo. Objavljamo jo v izvirniku.

»Tožeča stranka ni vložila predmetne tožbe na okrajno sodišče po lastni želji, temveč je njeno upravno tožbo tja odstopilo Upravno sodišče, ker se je izreklo za nepristojno za odločanje v tej zadevi. Glede na to, da v pravdnem postopku na okrajnem sodišču ni mogoče postaviti zahtevka na odpravo spornega upravnega akta tožene stranke, temveč zgolj denarni zahtevek na plačilo odškodnine, to ne predstavlja učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi tožeča stranka lahko dosegla odpravo akta in posledično odpravo kršitev njenih človekovih pravic. Tožeči stranki namreč ne gre za to, da bi dobila odškodnino. Odprava zadevnega akta je bila in je še zmeraj osnovna in edina satisfakcija, ki jo je tožeča stranka želela doseči v sodnem postopku. Danes je povsem jasno, da tožeči stranki ta satisfakcija v slovenskem sodnem sistemu ni bila in ne bo omogočena, ter da tožeča stranka ni dobila in ne more dobiti učinkovitega sodnega varstva. Glede na povedano tožeča stranka nima interesa za nadaljevanje predmetnega pravdnega postopka in zato tožbo umika

Bivša notranja ministrica, ki je zaradi posla z NPU odstopila, je v primeru, da do odprave spornega akta ne pride, zahtevala 41 tisoč evrov.

Jutri se na celjskem okrožnem sodišču nadaljuje sojenje zoper njenega partnerja Mira Senico, ki je v zadevi Delamaris osumljen napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja. Soobtožena Hilda Tovšak je krivdo pretekli teden priznala, jutri ji bo sodišče sporočilo kazen, Senica pa obtožnice ne priznava. Grozi mu sicer več let zapora.

Deli s prijatelji