NA KOŽO

Kandidatura kot pajkova mreža

Objavljeno 25. julij 2014 00.35 | Posodobljeno 25. julij 2014 00.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Sta ZaAB in SD ugotovila, da bi lahko komisarja uporabila kot limanice za SMC?

Jadran Vatovec. Foto: S.N.

Vlada v odstopu ima pravico opravljati samo nujne posle. Nepojmljivo sprenevedanje v zvezi s predlaganjem novega evropskega komisarja ne spada med njene nujne odločitve. V redu, predlaganje kandidata za novega komisarja bi morda še lahko spadalo mednje – če bi predlagatelji vsaj upoštevali lizbonsko pogodbo, ki določa, da je treba ljudi, ki bodo zasedali ključne funkcije v EU, izbrati v skladu z voljo državljanov, izraženo na volitvah –, sprenevedanje vlade v zadnjih zdihljajih pa ne. Dr. Miro Cerar mlajši je v ponedeljek opozoril, da bi morala Republika Slovenija kot kandidatko ali kandidata za evropskega komisarja predlagati nedvoumno ugledno osebo, ki ima dovolj profesionalnega znanja in izkušenj: »To mora biti oseba z visoko stopnjo integritete, z odličnim jezikovnim znanjem za delo v Evropski komisiji ter s političnim občutkom za usklajevanje poslanstva evropskega komisarja z interesi Slovenije in drugih članic EU.«

Stranka Mira Cerarja (SMC) je poudarila, da bi odločitev o izbiri kandidatke oziroma kandidata za komisarko ali komisarja pač kazalo preložiti na prvi teden v avgustu, do takrat pa bi se Bratuškova lahko »sešla s predsednikom SMC in s predstavniki nekaterih drugih novoizvoljenih parlamentarnih strank ter se z njimi posvetovala o možni izbiri«. Jasno, Slovenija ne bi bila dovolj butalska in vlada premierke Bratuškove ne bi bila vlada premierke Bratuškove, če se v dozdajšnji vladni koaliciji, ki, roko na srce, že trohni na smetišču zgodovine, ne bi spomnili, da bi iz Slovenije lahko predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckerju predlagali celo tri kandidate, Bratuškovo kot kandidatko njenega ZaAB, kandidata Židanovega SD in še kandidata Cerarjeve stranke.

Da bi Juncker potem sam – kar se v EU doslej sicer še ni nikoli primerilo – izbral tistega, ki bi mu bo, denimo, najbolj pogodu? Drži, ni dvoma, da je takšna zamisel neprimerna. Res pa je, da so v vodstvih ZaAB in SD ugotovili, da bi si s takšno zvijačo najbrž (lahko) zagotovili javno podporo naivnega vodstva SMC. Še več, dr. Cerarja že pred zacementiranjem korit za novo vladno koalicijo ujeli na njune limanice! 

Deli s prijatelji