PRERAČUNAVANJA

Kaj Turk svetuje Cerarjevim in Janševim

Objavljeno 26. julij 2014 19.27 | Posodobljeno 26. julij 2014 19.27 | Piše: T. L.

Žiga Turk, nekdanji minister v Janševi vladi, sporoča Cerarju in stranki SDS, da je naloga politike, da se pogovarja, in ne, da bojkotira druge stranke.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Kdo bi s kom, kdo ne bi s kom, če bi bil vključen še kdo ... To so ugibanja in razprave, ki zaznamujejo čas po julijskih predčasnih volitvah. Medtem ko v SLS objokujejo najslabši volilni izid v svoji zgodovini, ki jih je pustil pred vrati parlamenta, v Zavezništvu Alenke Bratušek s kislim nasmeškom ponavljajo, da so z izidi povsem zadovoljni, Socialni demokrati bolj kot ne molčijo, saj so izgubili kar nekaj poslanskih sedežev, se nasmiha Erjavčevemu Desusu, saj obstaja velika verjetnost, da jih zmagovita Cerarjeva stranka povabi v koalicijo, sploh ker novinci v parlamentu, Združena levica, za zdaj še ne kažejo velike pripravljenosti za programsko popuščanje. In NSi? Novakova pravi, da so za NSi pred začetkom pogajanj o novi vladi odprte še vse možnosti. Kako pa se bodo brez tretjega dela pomladnega trojčka (SLS) zdaj znašli v parlamentu, bo kmalu jasno. Bo Novakova zakrpala občasno načete odnose s SDS ali s stranko ubrala svojo pot? To je le del vprašanj, na katera bo (ob vseh špekulacijah in namigih, ki krožijo) dokončno odgovorjeno v bližnji prihodnosti.

Nasvet Cerarjevim in Janševim

Ocen, mnenj in špekulacij o strankarski sestavi vlade je v teh dneh 'malo morje'. Bivši minister v Janševi vladi Žiga Turk pa se je danes, na dan, ko najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar z novoizvoljenimi strankami začenja pogovore o sestavi vladne koalicije, obregnil ob Cerarjevo odločitev, da s SDS ne bodo sodelovali. Na twitterju je zapisal in dal brezplačen nasvet: »Da bo Miro Cerar bojkotiral stranko SDS, spominja na (presežene) napovedi, da SDS ne bo sodelovala v DZ. Naloga politike je, da se pogovarja!«

 

No, SDS že lep čas ponavlja, da volitve niso legitimne, že na volilno nedeljo je zavrnila možnost koalicije s Stranko Mira Cerarja. Menijo še, da se Cerar očitno »požvižga na vladavino prava« in tako dalje.

Kakor koli že, nikakor ni naloga strank (kar ne velja le za SDS), da postavljajo strankarsko obarvane ultimate z namenom držanja v šahu vse države, ki se že tako in tako ubada s hudimi težavami. No, vsaj del njenih prebivalcev, tisti, ki niso člani nobene od strank, se bori za svoje preživetje in ne za 'svojo' resnico ... 

Deli s prijatelji