REVIZIJA

Kaj bo o Kresalovi razkrilo Šoltesovo poročilo?

Objavljeno 08. avgust 2011 18.46 | Posodobljeno 08. avgust 2011 19.27 | Piše: P. J./STA

Neuradno: Kresalova za NPU ni upoštevala postopkov

Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča
LJUBLJANA – Kmalu bo znano, kaj se je dogajalo z najemom prostorov za nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki polni strani medijev že zadnjih nekaj mesecev. Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes bo namreč v torek dopoldne podal izjavo za javnost ob izdaji revizijskega poročila o pravilnosti in smotrnosti zagotavljanja poslovnih prostorov za potrebe ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

Postopek že od lani

Računsko sodišče je postopek začelo že lani poleti, nanašal pa se je na poslovanje v obdobju med 1. januarjem 2007 in 30. junijem 2010. Šoltes je takrat pojasnil, da bodo pregledali razpolaganje z nepremičninami, vključno s predpogodbo za stavbo na Litostrojski cesti v Ljubljani, ter najem poslovnih prostorov za potrebe NPU na Dimičevi ulici, prav tako v Ljubljani. Ocenjevali bodo »skozi prizmo pravilnosti in smotrnosti«, je še dejal ob začetku postopka.

MNZ tudi v nasprotju z zakonom?

Osnutek revizijskega poročila je bil izdan v začetku maja, v začetku junija pa je časnik Delo poročal, da naj bi MNZ glede pridobivanja poslovnih prostorov dobil negativno mnenje. Revizorji naj bi po pisanju Dela v obeh primerih, torej tako glede Dimičeve, kjer stoji NPU, kot Litostrojske, ugotovili, da MNZ nepremičnine ni pridobil na podlagi ustreznega postopka po zakonu o javnem naročanju.

V primeru objekta na Litostrojski naj bi ministrstvo ravnalo tudi v nasprotju z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, v primeru objekta na Dimičevi, kjer zdaj domuje NPU, pa je menda kršilo še uredbo o stvarnem premoženju države, je še objavil časnik. Tako na ministrstvu kot na računskem sodišču zadeve niso komentirali, saj je postopek še potekal.

Brez očitkov ni šlo: Gorenak prepričan, da Šoltes ščiti Kresalovo

V opoziciji menijo, da je pri podpisu pogodbe z Ram Investom za prostore NPU prišlo do negospodarnega ravnanja. Očitek je bil, da gre za klientelistično in škodljivo ravnanje.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je marca letos pozval Šoltesa, naj sodišče čim prej zaključi revizijski postopek. Gorenak namreč meni, da Šoltes vodi revizijo že skoraj leto dni zato, ker ščiti Kresalovo. Šoltes je Gorenakove navedbe zavrnil in dodal, da je vsaka oblika pritiskov na računsko sodišče med samo revizijo popolnoma neprimerna.

Poleg računskega sodišča postopke s pridobivanjem prostorov za NPU proučuje tudi komisija za preprečevanje korupcije. Najem stavbe NPU je bil sicer eden izmed očitkov v drugi interpelaciji proti ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, ki jo je ministrica prestala konec aprila lani. Zaradi najema je bila zoper ministrico vložena tudi kazenska ovadba.
Deli s prijatelji