JORASOV BOJ

Joras ne odneha: Gospod Cerar je rekel, da iščemo rešitve. In jaz jo iščem

Objavljeno 08. maj 2017 21.18 | Posodobljeno 08. maj 2017 21.19 | Piše: STA, Ma. M.

Mesto Buje je ovadilo Joška Jorasa, ker je brez ustreznih dovoljenj začel delati vodovod na javnih površinah, slovenski premier pa ...

Joško Joras pod zidom soseda Urbana

SEČOVLJE – Najbolj znani borec za slovensko mejo Joško Joras se ni želel priključiti na hrvaški vodovod, temveč je začel kopati svoj kanal, da bi dobil vodo iz slovenskega. Kot smo že poročali,image  je Joras prekopal že večdesetmetrski jarek, koplje pa pri ograji slovenskega vodovodnega objekta. Gre za rižanski vodovod, ki del vode za slovensko obalo črpa tudi iz Hrvaške, pojasnjuje Novi list na svoji spletni strani.

Za oddajo 24ur je Joras dejal, da ima že nekaj časa težave z dostopom do pitne vode: »Počile so cevi za mojo hišo in pred tremi leti nisem imel več vode.« Zato si je zaželel slovensko vodo. Iz Rižanskega vodovoda Koper (RIK) so za STA pojasnili, da Joras že uporablja priključek na njihovo omrežje. Ta pa poteka pod parkiriščem tamkajšnjega hotela Mulino, kjer naj bi zaradi posedanja terena prišlo do prekinitve cevi. Joras je zato zaprosil za rekonstrukcijo priključka, kar so mu v rižanskem vodovodu odobrili, je povedala Sara Milenkovski iz RIK. Pojasnila je, da je Joras pridobil tudi soglasje piranske občine, in ker gre po slovenski zakonodaji za enostavni objekt, ne potrebuje dodatnih soglasij ali gradbenega dovoljenja.

Ovadba hrvaške strani

Na drugi strani pa trdijo, da je Jorasovo početje nezakonito. V občini Buje so Jorasa večkrat opozorili, da s svojim ravnanjem krši hrvaške zakone. Proti njemu so sprožili tudi več izvršb, a jih niso uveljavili, ker nimajo njegove osebne identifikacijske številke (OIB), ki na Hrvaškem velja kot slovenska EMŠO in davčna številka.

Slovenski premier Miro Cerar je na vprašanje novinarjev v državnem zboru glede zadeve dejal, da »Slovenija skrbi, da je na meji vse v redu« in da ima dobre odnose s sosednjo Hrvaško. »Če se na meji kar koli dogaja, v tem država Slovenija ni soudeležena in vsekakor je zadnje, kar bi storili, kakršno koli spodbujanje incidentov,« je poudaril premier.

Joras je za oddajo 24 ur dodal še: »Gospod Cerar je rekel, da iščemo rešitve. In jaz jo iščem.«

Deli s prijatelji