PO MAST

To jesen vrag spet žene polhe na pašo in v pasti

Objavljeno 25. oktober 2016 09.00 | Posodobljeno 25. oktober 2016 09.00 | Piše: Vladimir Jerman

Olju podobna tekoča polšja mast je cenjeno domače zdravilo.

Stane Kumelj, predsednik Druščine polharjev. (Foto: Dejan Javornik)

KOČEVSKE POLJANE – Ko med polharji zakroži novica, da med nočnim obedovanjem polh z dreves dol meče žirove luščine, je to znamenje, da je napočil čas za polharijo, lovno sezono, ki je dovoljena od 1. oktobra do 30. novembra. Izpričana je že v 13. stoletju, prvi jo je podrobneje opisal polihistor Janez Vajkard Valvasor v 17. stoletju. Njegova podoba vraga, ki žene polhe past, je verjetno najpogosteje reproducirana od vseh upodobitev v Slavi vojvodine Kranjske.

Polharsko ljudstvo

Med obiskom Kočevskih Poljan smo pri Stanetu Kumlju, predsedniku društva Druščina polharjev POLH na Dolenjskem, izvedeli še nekaj nadvse zanimivega: »Polh je razširjen po vsej Sloveniji, lovimo ga pa le na Dolenjskem, v Beli krajini in na Notranjskem in v sosednjem Gorskem kotarju na Hrvaškem. Polharije ne poznajo prav nikjer drugje po svetu.« So pa polharili tudi nekdanji prebivalci Kočevske, nemški Kočevarji. Posamezni med njimi so se še po izselitvi (med drugo svetovno vojno) vračali prav na polhe. Niso pa tradicije prenesli na potomce, saj mladih Kočevarjev na polharijo ni več.

Polha lovijo zaradi mesa, njegova gurmanska priprava je razpeta med kulinarično umetnostjo in legendo. Kot v 16. stoletju poroča Paolo Santonino, je škof na potovanju, ko se je ustavil v Grahovem pri Tolminu, »sam hlastno snedel polha«. Najbolj imeniten je menda v golažu in rižoti, najboljši pa pečen v lastni masti. Polhova je zelo cenjena, prešla je tudi v ljudski pregovor, ki pravi: »Zalit kot polh!« Najbolj pa je polšja mast na glasu kot domače zdravilo.

»Če ima hrane v obilju in je fajn debel, lahko dobiš iz enega polha pol deci masti. Če je zelo lep, lahko tudi cel deci. Moraš pa že imeti srečo, da najdeš takega debeluha. Če pa se polhi še niso poredili, jih za deci masti ne bo zadosti niti sto,« zatrdi Kumelj. Ker lepo teče, ji često pravijo kar olje. Mast je samo po tem, da je živalskega izvora.

Letos se bo znova nateklo v posodice nekaj polšjega olja – po dveh letih, ko polhov ni bilo: »Če ni hrane, se polh sploh ne razmnožuje.«

Pri polhu je še vedno marsikaj slabo prepoznavno, zato skrivnostno. Na primer po čem te živalce vnaprej zaznajo, kako bo letina obrodila. Od nje je odvisno, ali se bodo polhi zgonili in imeli zarod: »Če je hrana, polh zelo hitro raste. Kapitalec, če je lep, tehta čez 35 dekagramov, tak ima gotovo deciliter masti. Cena decilitra na trgu je 50 evrov.«

Slavo polha raznašajo tudi znamenite kučme polhovke. A je ljudi, ki znajo kožice ustrojiti, vse manj, njihovo sešivanje pa je prav na robu izumrtja.

Meka polharske znanosti

Na Pogorelcu, kjer ima druščina svoj dom, že 16 let raziskujejo življenje polha. Raziskovalno breme vlečeta Boris Kryštufek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Andrej Hudoklin z novomeškega Zavoda RS za varstvo narave, druščina jima prispeva veliko prostovoljnega dela. S spremljanjem tetoviranih polhov na Pogorelcu so ugotovili najstarejšega, živel je rekordnih trinajst let.

Zaradi raziskovalnih rezultatov iz spremljanja polhovih navad obiskujejo kočo na Pogorelcu biologi z vsega sveta, nedavno je tako gostila Japonca. V skrbno urejeni sobi hranijo mnogo zanimivosti, med drugim številne polšje pasti.

Veliki in debeli polhi, če jih ne ulovijo, se pred zimo prvi poskrijejo. Do prvih snežink nikjer ni več nobenega: »To je spet zanimivo, da isti dan izginejo povsod.«

Zimo preživijo v tleh, saj drevesnih dupel skoraj ni več zaradi načrtnega gospodarjenja z gozdovi, torej izsekavanja. Polhi se radi poskrijejo po breznih v špranjah. Preživijo pa le taki z dovolj maščobne rezerve.

V pasti ga zvabljajo z lešniki in kostanji; je pa še vrsta dodatnih skrivnosti, ki jih vsak polhar ljubosumno varuje le zase. Tako ima vsak svojo patentirano mažo. Običajno vsebuje nekaj alkohola, saj vonj po žganju polha močno privablja.

Bolj kot dež lov na polha ovirata svetla luna in veter.

Ujeti polh jezno nerga s posebnim oglašanjem, polharji temu pravijo, da murga ali murgla.
 

Priprava polšje masti

Recept za pripravo polšje masti je Branko Galjot z Gorenjske vestno zapisal, kot mu ga je zaupal gozdarski inženir Karlo Kauzlarić iz Gorskega kotarja: »Z ostrim nožkom z odrtih kožic, mesa in tudi zamaščenega drobovja (sala) postrgamo vso mast. Te se med kožo in mesom lahko nabere tudi do centimeter na debelo, saj je lahko z njo zalito vse telo razen glave. Nabrano mast damo v ustrezno veliko posodo. Drugo večjo napolnimo z vodo, ki jo segrejemo do podvrelišča. Iz nje naj se dviga para, zavreti pa ne sme. Nato manjšo posodo z mastjo položimo v večjo, pri čemer popazimo, da ne pride do stika vode z mastjo in da para lahko še naprej uhaja. Na lahnem ognju ohranjamo vodo na temperaturi od 70 do 80 stopinj Celzija. V olje stopljeno mast sproti odcejamo, kar traja do štiri ure. Ustreznost temperature lahko preverjamo s previdnim pomakanjem prsta v mast. Če je temperatura prava, se ne opečemo. Mast se mora zgolj razpustiti, seveda pa ne prežgati niti zagoreti ali scvreti. Zdravilne lastnosti namreč ohrani samo tako, da ostane prozorno bela oziroma obarvana zelo rahlo rumenkasto. Ne smemo je soliti. Odcedimo jo, precedimo in natočimo v stekleničke. Dobro zaprte hranimo v hladilniku. Tekoča ostane tudi več let. Ko postane žaltava, je več ne uporabimo.«

Polšje olje za domače zdravilo

Branko Galjot navaja, da naj bi bila polšja mast – ker je tekoča, ji večinoma pravijo kar polšje olje – učinkovita za zdravljenje »želodčnih težav, ran na želodcu in dvanajsterniku, pri vnetjih sluznice, hemoroidih in revmatičnih obolenjih. Pomešano z medom in limoninim sokom uporabljajo pri bronhitisu. Slovenska tradicionalna medicina uporablja polšjo mast tudi pri kožnih boleznih, kot so psoriaze, lišaji, razpokana koža. Tudi za zdravljenje ran, saj učinkovito pospešuje obnavljanje povrhnjice.« Galjot dodaja, da lepo in hitro celi manjše rane, ureznine, brazgotine, opekline, ozebline. Celo pri kurjih očesih deluje blagodejno. Podobne učinke naj bi imeli tudi jazbečeva in svižčeva mast.

 

Deli s prijatelji