PETEK KRESALOVI

Je Slovenija pripravljena na breivike?

Objavljeno 25. julij 2011 17.51 | Posodobljeno 25. julij 2011 17.51 | Piše: A. L.

V nujnih primerih se mora specialna policijska enota zbrati v dveh urah, kar je preveč, meni Petek

Poslanec Miro Petek sprašuje ministrico Katarino Kresal, ali gre za dvojna merila

LJUBLJANA – »Grozljivi morilski pohod, ki se je zgodil v petek na Norveškem, je pokazal slabo pripravljenost norveške policije na takšne ekstremne dogodke,« pravi poslanec Miro Petek. Dodaja, da imamo v Sloveniji za podobne primere elitno specialno policijsko enoto, ki naj bi bila usposobljena za hitre in učinkovite reakcije v primeru terorističnih akcij in drugih izjemnih razmerah, v katerih so ogrožena življenja ljudi.

Elitni policisti v službi od 7. do 15. ure

A v zadnjih letih je specialna policijska enota po navodilih generalnega direktorja slovenske policije na delu le od 7. do 15. ure, nato pa je del policistov prost, del pa v pripravljenosti doma, v internih navodilih pa je zapisano, da se mora v primeru nujnih zadev specialna policijska enota zbrati v dveh urah. Petku se zdi reakcijski čas dveh ur za elitno in najbolje usposobljeno specialno enoto predolg: »Seveda je razumljiv, če se morajo specialci pripeljati iz vseh koncev in krajev Slovenije na sedež specialne enote. Ta reakcijski čas in organizacijo specialne policije smo v parlamentu problematizirali že ob dogodku na Zaloški cesti v Ljubljani, kjer bi ob intervenciji policijskih specialcev lahko bil potek dogodkov tudi drugačen.«

Ob zadnjem poboju na Norveškem ministrico za notranje zadeve sprašuje:

1. Ali sta slovenska policija in njena specialna enota pripravljeni na podobne ekstremne dogodke, kot se je zgodil konec minulega tedna na Norveškem?

2. Ali bo dogodek na Norveškem vendarle pripomogel k razmisleku, da se ponovno preveri smotrnost organiziranosti specialne policijske enote in njene pripravljenosti na domu, da se reakcijski čas ne bi več meril v urah, temveč v minutah?

3. Kakšne so finančne posledice, če so policisti v pripravljenosti na policijski enoti ali če so v pripravljenosti na domu?

Deli s prijatelji