SPLETNI OBRAČUNI

Janševa Urška je tarča novih napadov

Objavljeno 24. februar 2013 20.17 | Posodobljeno 24. februar 2013 21.13 | Piše: A. K.

Odgovornost, preobremenjenost in stres prineseta tudi slabe trenutke. Prav nikoli pa ne pozabim zmoliti, pravi Urška. Nekateri spletni anonimneži so jo zaradi te misli že začeli napadati.

LJUBLJANA – V zadnjih mesecih so o premierju Janezu Janši in njegovi soprogi Urški Bačovnik krožile številne zlobne govorice: med drugim o domnevnem poskusu samomora, zdravljenju na psihiatriji ali pa tisto o vseh mogočih boleznih sina Črtomira. Urška je pred kratkim povedala, da so jo govorice močno prizadele, svojo izkušnjo vere pa je predstavila bralcem revije Družina.

Kaj bi na mojem mestu storila Marija?

»Vedno, kadar se je moje življenje znašlo na prelomnici, je bila vera tista, ki ga je usmerjala naprej. Tako ali drugače. Ko gledam nazaj, vidim, da marsikdaj ne bi šlo brez nje in da bi bila marsikatera odločitev drugačna. Ker bi bilo veliko lažje obupati ali preprosto reči, da se ne da, da ne zmorem, da je preprosto nemogoče. Velikokrat se ob dilemah vprašam, kaj bi na mojem mestu storila Marija. Tudi pri svojem delu. Misel na njeno življenje mi daje več iskrenosti, sočutja, miline in potrpežljivosti do bolnikov in bližnjih. Zaupanje v večno življenje pa mi osmišlja težka nenehna srečevanja z bolečino in smrtjo.«

»Ko sem se odločila za poklic, se mi je zdelo, da je to čudovito: imeti službo, v kateri si rad, obenem pa ves čas delaš dobra dela. Odgovornost, preobremenjenost in stres pa vendar prineseta tudi slabe trenutke. Prav nikoli pa ne pozabim zmoliti in prositi za milost srečne vrnitve, kadar se odpravim v hribe. Tam imam občutek, da mi je Bog veliko bližje. Morda me tudi zato vedno znova tako vlečejo nazaj. V tem času moje življenje najbolj usmerja vloga mame. Ob razmišljanju o križevem potu se me še posebno dotakne Jezusovo srečanje z Marijo. Za mater ni hujšega kot nemočno gledati trpljenje svojega otroka in za otroka ni hujšega kot trpljenje matere. Ta postaja mojo vero še posebej nagovarja, mi kaže, kako šibka sem v njej in da vera nikoli ni dokončana stvar. Tako zelo neskončna je pot do svetosti,« je v pismu zapisala Urška.

Spletno obračunavanje

Na spletnih klepetalnicah so bralci Urško napadli zaradi njenega prepričanja. »Če misli, da je naredila dovolj, se moti. To, da s svojim dobrim zgledom nima nobenega vpliva na moža, da bi bil boljši, ni naredila ničesar omembe vrednega. Noben intervju in nobena prijazna medijska predstava za javnost nista dovolj za obračun z Bogom in lastno vestjo ob zadnji uri,« je zapisala ena od uporabnic.

»Če bi bila ženska res verna, bi svojega moža že zdavnaj prepričala, naj odstopi in prihrani narodu nadaljnje muke in trpljenje. Nemogoče je, da žena nima takšnega vpliva na moža. Ali pa bi mu postavila ultimat – ali jaz ali pa premierski stolček,« je zapisal nekdo drug.

Mamice so na njeni strani

Kljub številnim kritikam nekateri Urško in njeno vero močno zagovarjajo. »Zakaj vas tako moti, da si nekdo upa na glas priznati, da veruje? Ste mislili, da imajo res vsi že oprane možgane? Jaz tudi na glas povem, da verujem v Boga, zato mi je Urškina poteza zelo všeč,« meni ena od uporabnic.

Zagovarjajo jo tudi mamice, ki jih moti predvsem to, da je na udaru tudi mali Črtomir. »Ne mešajte se v družinico, ne delajte ji tega, živite in tudi drugim pustite, da živijo,« je pripomnila neka mamica, ki je zlobnim jezikom očitala, da so s svojimi kritikami Urški zadali rano.

Deli s prijatelji