ODŠKODNINE

Janša: Slovenija pol milijarde evrov za izbrisane nima

Objavljeno 28. junij 2012 17.28 | Posodobljeno 28. junij 2012 17.30 | Piše: Mi. S., STA

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v torek razsodilo v prid šestim osebam, ki so bile v Sloveniji leta 1992 izbrisane in so zahtevale odškodnino.

BRUSELJ, LJUBLJANA – »Slovenija nima denarja za odškodnine za izbrisane, saj ga nima niti za nujne potrebe,« je danes v Bruslju dejal premier Janez Janša v odzivu na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu o izbrisanih.

»Pristojne institucije to sodbo še preučujejo. Lahko samo rečem, da Slovenija tega denarja nima, saj ga nimamo niti za nujne potrebe. Ne vemo, kako bomo spravili skupaj proračunsko politiko za naslednji dve leti, tako da odgovora na to vprašanje enostavno nimam,« je premier odgovoril na vprašanje, kakšen je njegov odziv na sodbo.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v torek razsodilo v prid šestim osebam, ki so bile v Sloveniji leta 1992 izbrisane in so zahtevale odškodnino. Obenem je Sloveniji dalo leto dni časa, da izplača nadomestila tudi preostalim izbrisanim. Sloveniji se obeta, da bo morala plačati pol milijarde evrov.

Deli s prijatelji