OBISK

Janša po Putinu danes še k Medvedjevu

Objavljeno 13. november 2012 10.17 | Posodobljeno 13. november 2012 11.28 | Piše: P. J., STA

Predsednik vlade se z gospodarsko delegacijo mudi na dvodnevnem obisku v Moskvi.

MOSKVA – Predsednik vlade Janez Janša bo danes sklenil dvodnevni delovni obisk v Rusiji. Srečal se je z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, s katerim sta dokončno potrdila investicijo v slovenski del plinovoda Južni tok, ki bo ruski plin pripeljal v Evropo.

Janša se je dopoldne sestal s predsednikom uprave družbe Rosavtodor Sergejem Kelbahom, nagovoril je udeležence slovensko-ruske poslovne konference, na kateri naj bi se bilo zbralo okoli 100 gospodarstvenikov obeh držav, nato pa se je sestal še z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom.

V minulih 20 letih, odkar sta državi vzpostavili diplomatske odnose, je dvostransko sodelovanje preraslo v strateško partnerstvo. »Še zdaleč pa gospodarsko sodelovanje ni edino,« je dejal slovenski premier in spomnil na tesne kulturne stike med državama.

Medvedjev izpostavlja gospodarsko sodelovanje

Medvedjev meni, da se rusko-slovenski odnosi na splošno razvijajo zelo dobro. Še posebno je izpostavil gospodarsko sodelovanje, spomnil pa je tudi, da državi povezujejo dolgo prijateljstvo, zgodovinski spomin in kulturna identiteta. Obljubil je, da bo ruska stran podpirala nadaljnji razvoj takšnega sodelovanja.

V prisotnosti premierjev sta prvi mož ruskega plinskega giganta Gazprom Aleksej Miller in direktor družbe Plinovodi Marjan Eberlinc podpisala sklep o končni investicijski odločitvi družbenikov podjetja Južni tok Slovenija, ki pomeni dokončno odobritev gradnje slovenskega dela plinovoda Južni tok.

Janšev obisk v Rusiji je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med državama in gospodarskega sodelovanja. V ponedeljek je slovenskega predsednika vlade sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, srečal pa se je tudi z gospodarstveniki in predstavniki slovenske poslovne skupnosti v Moskvi.

Deli s prijatelji