MIGRANTSKA KRIZA

Janša: Meja v Sloveniji je prepustna kot švicarski sir

Objavljeno 05. november 2015 22.12 | Posodobljeno 05. november 2015 22.12 | Piše: STA, Mo. S.

Poslanci o valu migrantov, ki ne poneha.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) na izredni seji danes razpravlja o migrantski problematiki.

Že v uvodu je poslance nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da je treba pri begunski problematiki posebno pozornost nameniti možnosti poostrenega nadzora na slovensko-avstrijski meji. Opozoril je, da bi morala Slovenija v primeru zmanjšanja pretočnosti na severni meji sorazmerno poostriti tudi nadzor na južni schengenski meji, saj bi ji sicer grozila nevarnost t. i. žepa, ko bi se vanjo zateklo bistveno preveliko število migrantov. Pozval je k nujnemu povečanju sredstev za policijo, vojsko in civilno zaščito ter k enotnosti slovenske politike. Ta je po njegovih besedah poklicana k oblikovanju skupnega dogovora o ukrepanju, ki ga je poimenoval nacionalni načrt za prehodno reševanje migrantske krize. Slovenija mora po Pahorjevem mnenju ugotoviti okvirno zgornjo mejo števila migrantov, ki jih lahko trajneje in primerno oskrbi, pri odločitvi pa je treba razlikovati med prosilci za azil in migranti.

Opozicija: Vlada ukrepala prepočasi

Branko Grims je v imenu poslancev SDS povedal, da obravnavo priporočila na izredni seji zahtevajo, ker menijo, da je vlada begunski val, ki je zajel Slovenijo, pričakala nepripravljena. Po njegovem je treba zagotoviti spoštovanje schengenskih pravil in ustrezne ukrepe za varnost državljanov.

Tudi v NSi po besedah njenega poslanca Jerneja Vrtovca ocenjujejo, da je vlada ukrepala prepočasi ter da bi morala nekatere zakone in akte pripraviti že prej. Kljub temu so prepričani, da ni časa za politično obračunavanje, ampak so potrebni ukrepi. Slovenija mora po besedah Vrtovca postopati v skladu s schengenskimi pravili in mejo ustrezno zavarovati, če je treba, tudi s tehničnimi sredstvi.

Predsednik SDS Janez Janša in vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin sta med drugim opozorila, da bosta Nemčija in Avstrija slej ko prej začeli omejevati dotok migrantov, in pozvala k pripravam Slovenije na to. Po njegovem je evropska schengenska meja padla tako v Grčiji kot v Sloveniji. »Meja v Sloveniji je prepustna kot švicarski sir,« je dejal. Posvaril je, da je Avstrija bistveno prej sposobna zapreti mejo kot Slovenija, ter izrazil bojazen, da bi bili ponovno nepripravljeni na to in da bi se v le nekaj dneh znašli v neobvladljivem kaosu. Pozval je tudi k spremembi azilne zakonodaje, obenem pa opozoril, da se razmere ne bi smele izkoriščati »za pripravo na tretjo bančno luknjo«.

Vlada prepričana, da položaj obvladuje

V vladi pa so nasprotno prepričani, da uspešno obvladujejo položaj. Mnenje o tem je na seji predstavil premier Miro Cerar. Zagotovil je, da država begunsko krizo po zaslugi vseh, ki so vključeni vanjo, obvladuje. Ponovil je, da bodo v skladu z razvojem dogodkov ukrepe na meji stopnjevali, če bo treba, tudi z ograjo. Ob robu seje je Cerar novinarjem dodatno pojasnil, da intenziviranje ukrepov na meji ne pomeni njenega zaprtja, pač pa usmerjanje toka beguncev. Konkretno pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali Slovenija že razpolaga z ograjo oziroma žico, ki bi jo lahko postavila na južni meji. Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer prvi kilometri ograje že prispeli v Slovenijo.

Deli s prijatelji