KAZENSKI PREGON

Janša in Marinič brez poslanske imunitete?

Objavljeno 14. oktober 2010 14.37 | Posodobljeno 14. oktober 2010 14.37 | Piše: T. L./STA

Končno odločitev bo sprejel državni zbor

Branko Marinič (SDS) je osumljen goljufanja pri izpitu.
LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija državnemu zboru (DZ) predlaga, naj predsedniku SDS Janezu Janši, ki je med obtoženimi v zadevi Patria, ne prizna poslanske imunitete. Enako je komisija sklenila v primeru poslanca SDS Branka Mariniča, osumljenega zaradi domnevnega goljufanja pri izpitu.

Mandatno-volilna komisija se je do vprašanja morebitne imunitete za omenjena poslanca opredelila na zaprtem delu današnje seje, končno odločitev pa bo sprejel DZ. Če bo DZ sklep potrdil, bo s tem dovolil vodenje kazenskega postopka.

Vrhovno tožilstvo je namreč na Okrajno sodišče v Ljubljani v zadevi Patria vložilo obtožni predlog zoper pet oseb, med njimi tudi zoper predsednika SDS Janeza Janšo, ki ga obtožuje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Sodišče je obtožni predlog že preizkusilo in ga vročilo obdolžencem.

Za nadaljevanje postopka pa mora sodišče v Janševem primeru dobiti dovoljenje DZ. Ta bo namreč odločal, ali bo Janši podelil poslansko imuniteto. Obvestilo okrajnega sodišča v zvezi z obtožnim predlogom je obravnavala mandatno-volilna komisija, ki je sklenila DZ predlagati, naj Janši imunitete ne prizna in dovoli kazenski postopek. Predsednik SDS se sicer na imuniteto ni skliceval.

Mandatno-volilna komisija je obravnavala tudi zahtevo Okrožnega državnega tožilstva v Kranju za dovoljenje za kazenski pregon zoper poslanca SDS Branka Mariniča. Poslanca namreč utemeljeno sumijo kaznivega dejanja napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanj listin.

Ovadbo zoper Mariniča je sicer vložila komisija za preprečevanje korupcije, ki je na podlagi pridobljene dokumentacije poslancu očitala, da je leta 2005 goljufal pri izpitu iz nemškega jezika, ko se je na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavila neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino.

Tudi v Mariničevem primeru je mandatno-volilna komisija sklenila DZ predlagati, naj poslancu imunitete ne podeli.
Deli s prijatelji