KAJ SE BO ZGODILO?

Janša: Grozi nam svojevrsten državni udar

Objavljeno 10. julij 2014 13.43 | Posodobljeno 10. julij 2014 13.43 | Piše: P. J.

Miro Cerar ima po mnenju Janeza Janše močno zaledje lobija Senica-Kresal.

Janeza Janšo je v zapor pospremila reka ljudi. Hodili so v tišini.

LJUBLJANA – »Če bo zmagala SDS, bo režim padel, sodišča pa ne bodo imela več motivov za zavlačevanje pri odpravi sodbe za izmišljeno kaznivo dejanje, celoten proces Patria,« je v intervjuju za Siol dejal zaprti Janez Janša, predsednik največje opozicijske stranke.

»Sodišče vsem na očeh zavlačuje«

Pravi, da je proces Patria že od samega začetka dalje, »lansiran in usmerjen v diskreditacijo in likvidacijo političnega nasprotnika režima«. Pravi, da je odnos paznikov in sojetnikov do njega korekten. Janša pravi, da nima pričakovanj glede tega, kdaj bi utegnilo vrhovno sodišče razsoditi. »Vse je odvisno od tistih, ki so ali ste zunaj.« »Vrhovno sodišče povsem očitno vsem na očeh zavlačuje, in to samo zato, da se me izloči iz volilne kampanje,« je prepričan in dodaja, da je proces Patria že od začetka montiran politični proces, njegov finale na vrhovnem sodišču in zdajšnje zavlačevanje pa to očitnost še podčrtujeta. Janša je postavil pod vprašaj tudi legitimnost državnozborskih volitev. Pravi, da »Masleša z neodločanjem vsak dan znova tepihuje legitimnost teh volitev«.


Bodite z nami v nedeljo ob 19.00

Na portalu slovenskenovice.si bomo v živo spremljali razplet predčasnih volitev, poročali iz štabov strank, v objektiv iskali utrinke zmagoslavij in razočaranj, analizirali možnosti novih koalicij in iz minute v minuto sledili povolilni vročici.

V sodelovanju z Državno volilno komisijo bomo še med štetjem, s hitrostjo, kakršne ne zmore nobena človeška roka, ob pomoči računalniškega programaimage v privlačni grafični obliki objavljali trenutne izide po preštetih glasovnicah. Na spletnih Novicah boste tako med prvimi izvedeli, kakšno usodo ste volivci namenili politikom.

Janša o Cerarju

Stranka Mira Cerarja, ki ji kažejo trenutno ankete najbolje, je po mnenju prvaka opozicije »fantomska stranka, derivat režima na lobistično podlago«. Dodaja, da nihče izmed njegovih sojetnikov, s katerimi je govoril, ni znal našteti niti ene točke programa in niti enega samega kandidata stranke razen predsednika. »A iz tega sluzastega kulta osebnosti izdelovalci anket in uredniki režimskih medijev, ki skupaj z zaledjem lobija Senica-Kresal praktično skoraj vsi sodelujejo v njegovem volilnem štabu, delajo vrlino«.

Vzrok, da novonastale banke pridejo v parlament, Janša vidi v tem, da režim obvladuje medije, sodstvo in banke. Poudaril je, da bo SDS težko sodelovala s strankami »brez programa in brez časti, še posebej, če se imenujejo po konkretni živi osebi in bodo zaradi tega razpadle takoj, ko bo umetno ustvarjen kult osebnosti v javnem mnenju razpadel«.

Grozi Sloveniji državni udar?

Opozoril je na to, da obstaja možnost, da bi levica na volitvah dobila ustavno večino v parlamentu. To je po njegovem tudi osnovni motiv zlorabe pravosodja, zaradi česar je v zaporu. »Za odločilen, pa čeprav kratek čas hoče režim brez izbiranja sredstev dobiti ustavno večino.« Prepričan je, da se zavedajo, da bo sodba v zadevi Patria razveljavljena in da bodo prihajajočim predčasnim volitvam kmalu sledile spet nove predčasne volitve. Meni, da je njegova obsodba način, s katerim želijo oslabiti stranko, da želijo preprečiti ugotavljanje odgovornosti za drugi rop državnih bank in čas za spremembo ustave. »Grozi nam svojevrsten državni udar, zato je za obrambo demokracije na voljo ena sama rešitev, in ta je množična udeležba na nedeljskih volitvah.« Janša je prepričan, da želi režim zaščititi monopole in sistemsko korupcijo, omejiti versko svobodo in omejiti svobodo izražanja.

Po Janševem mnenju v SLS in NSi kalkulirajo, zato v predvolilnem času ni mogoče postaviti trdne, skupne politične fronte proti zlorabi državnih institucij in vzrokom krize nasploh. Za obe stranki pravi, da ni z njune strani nobenega sodelovanja »saj vodstvi obeh strank z redkimi častnimi izjemami čakata, koliko judeževih srebrnikov oziroma glasov bo kapnilo v njuno volilno vrečo zaradi dejstva, da je predsednik SDS v zaporu in ne more niti sodelovati niti voditi volilne kampanje«.

»Spopad med resnico in lažjo«

Dejal je, da smo z zadolževanjem prišli do konca in da nas obresti dušijo, saj za njih porabimo »več kot deset odstotkov proračuna na leto«. Težava pa ni v zadolženosti, ampak v tem, da tega denarja vsaj v večji meri niso investirali in zato nimamo rasti. Pravi, da je cilj levičarskih strank ustaviti privatizacijo in uvesti »državno lastnino kot ustavno kategorijo v enakem statusu, kot ga je imela v Jugoslaviji med letoma 1963 in 1974«.

Za konec je še dejal, da se v Sloveniji volivci ne odločajo na podlagi programov strank ali soočenj na televizijah, ampak smo priče spopadu med resnico in lažjo. »Ta poteka v glavi vsakega volivca, tudi tistega, ki se odloča, da na volitve ne gre. Gre tudi za boj spomina proti pozabi oziroma za boj razuma proti reklami.« Če zmaga laž, popravni izpit po njegovem ni samoumeven, cena zanj pa bi bila zelo visoka. Na vprašanje, kje vidi Slovenijo čez deset let, še odgovarja: »Slovenija je lahko tako čez deset let bodisi povečana dolina vranov bodisi država pogumnih in domovina svobodnih ljudi.«

Deli s prijatelji