PREMISLIL SI JE

Janša: Dejstva so Miheljaka postavila na laž

Objavljeno 21. junij 2011 15.28 | Posodobljeno 21. junij 2011 15.28 | Piše: T. L./STA

Zato predsednik SDS kolumnista ne bo tožil

Najprej sprožil pravdo, nato si je premislil.
LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša je umaknil tožbo zoper kolumnista Dnevnika Vlada Miheljaka in se odpovedal tožbenemu zahtevku. In zakaj? Kot je pojasnila Janševa zastopnica Nina Zidar Klemenčič, se je Janša tako odločil, ker so tri leta po sporni izjavi, ki jo je v kolumni zapisal Miheljak, dejstva pokazala, da Miheljakove navedbe ne držijo.

»Iz blagajne,za katero Miheljak trdi, da jo je Janša izpraznil, so v teh letih pobrali še 7,5 milijarde evrov, kar jasno kaže na neresničnost izjave Miheljaka,« je povedala Zidar-Klemenčičeva. Tožeča stranka je po njenih besedah ugotovila, da ni potrebe po tem, da vodi postopek naprej, ker »so dejstva tista, ki so Miheljaka postavila na laž«. Janše danes sicer ni bilo na ljubljansko okrajno sodišče.

Miheljak: Najbolj bizarna v seriji Janševih tožb

Miheljak pa je ocenil, da je umik tožbe glede na dosedanjo prakso Janše s sodišči njegova najboljša poteza. Po njegovih besedah to pomeni, da je »bilo brezpredmetno vse, kar je vložil« in da ni bilo niti najmanjše možnosti, da bi Janši v tej pravdi uspelo.

»Škoda je vseh dreves, ki so padla za to, da so se pripravljale vloge. Vredno bi bilo premisliti o tem, preden je vložil tako tožbo,« je poudaril. V seriji tožb je bila po besedah Miheljaka ta »najbolj bizarna«. Kot je pojasnil, verjetno v Evropi »ni prakse, kjer bi nekdo tožil kolumnista zaradi tega, ker ga je ocenil kot relativno slabega premierja«.

Zakonjšek pravdo ocenjuje kot zlorabo pravosodja


Miheljakov odvetnik Emil Zakonjšek pa je ocenil, da razlogi, zaradi katerih naj bi tožeča stranka umaknila tožbo in se odpovedala tožbenemu zahtevku, nimajo zveze s to pravdo. »To pravdo vidim kot neko zlorabo pravosodja, s katerim se je skušalo sodstvo uporabljati za predstavitev svojih političnih stališč,« je povedal Zakonjšek. Kot je prepričan, je očitno, da tožbeni zahtevek ni utemeljen in ga je tožeča stranka zaradi tega tudi umaknila. »Mi smo imeli interes, da se te zadeve razčistijo,« je poudaril Zakonjšek, ki se z umikom ni strinjal.
Zakaj tožba?

Janša je zoper Miheljaka tožbo vložil 1. aprila 2009, in sicer zaradi navedb v kolumni Ziherlovi dnevi. V kolumni je Miheljak zapisal, da je »Janša pustil za seboj precejšnje opustošenje: izpraznjeno državno blagajno, zapravljene prihodke za ceste, razmetavanje državnega denarja za predvolilne golaže«.
Deli s prijatelji