POROLČILO

»Jankovićevo poslovanje predstavlja resno tveganje«

Objavljeno 27. november 2015 11.07 | Posodobljeno 27. november 2015 11.07 | Piše: T. L.

KPK je objavil ugotovitve nadzora nad premoženjskim stanjem Zorana Jankovića.

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila zaključne ugotovitve o konkretnem primeru nadzora nad premoženjskim stanjem zavezanca Zorana Jankovića. Postopek je z vidika svojih pristojnosti v omenjeni zadevi izvedla tako, da je delovala v skladu z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter glede poročila upoštevala sodbo vrhovnega sodišča z dne 29. maja 2015.

Osnutek ugotovitev je bil zavezancu v izjasnitev poslan 18. septembra 2015. Po pregledu izjasnitev zavezanca je komisija postopek 26. novembra 2015 zaključila. Ugotovitve je senat v sestavi Boris Štefanec in Igor Lamberger na včerajšnji seji sprejel soglasno.

Za javnega funkcionarja neprimerno poslovanje

V sklepu komisija ugotavlja, da poslovanje, ki so ga spremljali pri Jankoviću, za javnega funkcionarja predstavlja »izrazito sistemsko korupcijsko tveganje in resen sum kršitve 37. člena ZlntPK, po katerem »uradna oseba svoje funkcije ali službe ne sme uporabiti zato, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes«, obenem pa opozarja, da ravnanje močno odstopa od standardov integritete, kot jih določa ZlntPK in ki se pričakuje od javnih funkcionarjev.

V poročilu je denimo mogoče prebrati, da je Janković potem, ko ga je komisija soočila z obsežnim denarnim tokom med podjetji njegovih sinov in njihovimi partnerji in Jankovičevim bančnim računom, dejal, da »ga ne zanima in da ne ve, od kod in na kakšen način podjetja, povezana s sinom, dobijo denar za poplačilo dolga, kadar ga potrebuje. Da pa je prepričan, da je vse zakonito, da za vse obstajajo pravne podlage, posojilne pogodbe, asignacije ipd.; predvsem pa, da vse postopke na MOL vodijo zakonito in transparentno.« V komisiji ocenjujejo, da je Jankovićev zagovor nesprejemljiv in primeren za kazenske postopke, ne pa za javnega funkcionarja v postopku nadzora nad premoženjskim stanjem pred komisijo in čigar ravnanja so neločljivo povezana z integriteto in javnim zaupanjem v institucijo, ki jo vodi ter predstavlja.

Janković je na razgovoru pred senatom komisije še dejal, da kadar potrebuje denar, pokliče sina.

Deli s prijatelji