ŽUPAN SPOROČA

Janković sredinskemu trojčku: Vaše zahteve me ne zanimajo

Objavljeno 11. februar 2013 19.30 | Posodobljeno 11. februar 2013 19.30 | Piše: S. J., STA

Zoran Janković zagotavlja, da se je umaknil iz državne politike.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković zatrjuje, da se je iz državne politike umaknil in ga ne zanima, kaj zahteva t. i. sredinski trojček. Ta namreč sodelovanje s PS v morebitni novi vladi pogojuje tudi s popolnim umikom Jankovića z vrha stranke. Na vprašanje, ali je pričakovati njegov odstop, je danes Janković odvrnil z vprašanjem: »Zakaj pa?«

Trojček naj prevzame odgovornost

Janković zagotavlja, da se z nikomer iz sredinskega trojčka ni pogovarjal o političnem položaju na državni ravni, saj pogovore vodi začasna vodja PS Alenka Bratušek. »Kar sami naj sestavijo vlado,« je bil oster pred današnjo sejo ljubljanskega sveta.

Predstavnikom trojčka pa sporoča, »naj kar sami prevzamejo odgovornost za to, da so pomagali, da je bila imenovana vlada Janeza Janše s programom, ki je izjemno slab za to državo«.

Iz državne politike se je umaknil

Glede zahteve sredinskega trojčka, da mora Janković odstopiti, saj njegova zamrznitev statusa predsednika PS ni dovolj, je Janković odgovoril z besedami, da se je sam iz državne politike že umaknil in ga zato ne zanima, kaj sredinski trojček zahteva.

Začasna vodja PS Alenka Bratušek je v minulih tednih poskušala s predlogi za oblikovanje t. i. projektne vlade. Nazadnje je oblikovanje morebitne nove vlade spet povezalo stranke sredinskega trojčka, DL, SLS in Desus. V DL si namreč želijo, da bi se nova vlada gradila iz te sredine.

Do nove vlade v doglednem času

Minuli teden so se sestali predsedniki teh treh strank, Gregor VirantGregor Virant in Karl Erjavec. Pogovore so ocenili kot zelo dobre. Erjavec upa, da bi glasove za konstruktivno nezaupnico lahko dobili že do naslednje seje DZ, ki bo v začetku marca. Tudi Bratuškova je ocenila, da bi do nove vlade lahko prišli v doglednem času.

Najpogosteje se omenja Arhar

Usklajevali naj bi že predloge za novega mandatarja, pri čemer se kot kandidat trojčka najpogosteje omenja France Arhar.

Toda za t. i. sredinski trojček ena ključnih ovir za oblikovanje nove vlade, v kateri bi sodelovala stranka PS, ostaja zamrznjeni status Jankovića v vrhu stranke.

Deli s prijatelji