URESNIČENJE SANJ

Jan gre na olimpijado, 
podarili so mu kolo!

Objavljeno 21. februar 2015 22.18 | Posodobljeno 21. februar 2015 22.18 | Piše: Boštjan Fon

Kolesarski klub Sava Kranj pomaga uresničiti sanje o nastopu na specialni olimpijadi.

Z veliko željo in srčnostjo Jan sede na kolo. Foto: osebni arhiv

KRANJ – Prepričali smo se, da sonce ne obkroži Zemlje samo zato, da jo osvetli in pogreje. Okoli nas se vrti tudi zato, da pošlje svoje žarke v nas, nas prebuja in nam sporoča, da smo lahko topli, nežni in dobrohotni. V ponedeljek smo objavili zgodbo o 22-letnem Janu Lukaniču iz vasice Kamnje v bohinjskem koncu. Po kriterijih državne specialne olimpijade in doseženih rezultatih je dobil mesto v državni reprezentanci Slovenije, ki gre sredi julija letos v Los Angeles na svetovne igre specialne olimpijade. Fant, ki trenutno še obiskuje osnovno šolo Antona Janše v Radovljici, po pripovedovanju njegove mamice Marjane in očeta Borisa ne bo nikoli zmogel brati ali računati, težave ima s pisanjem, nikoli ne bo popolnoma samostojen. Jan, navdušeni športnik, ki se ukvarja s kolesarjenjem in še nekaj zimskimi in poletnimi aktivnostmi, ima sedem let staro gorsko kolo, s katerim nastopa. Kot prvi Slovenec bo v svoji kategoriji nastopil na treh razdaljah, na 10-, 15- in 25-kilometrski, a za edinstveni nastop na svetovnem prizorišču bi se spodobilo, da pod strokovnim vodstvom sede na pravo cestno dirkalno kolo. V Slovenskih novice smo z zapisom na domačo kolesarsko sceno vrgli izziv, ne da bi pozabili na moto specialne olimpijade!

Prejel bo vse, kar je potrebno

»Poznamo geslo specialne olimpijade, ki pravi: pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu,« se je še istega dne podpisanemu oglasil direktor Kolesarskega kluba Sava Kranj in trener ekipe do 23 let Matjaž Zevnik. Oba sva bila člana spremljevalnega moštva zdaj pokojnega ultrakolesarja Jureta Robiča ob njegovih ekstremnih podvigih in ob tem spoznavala spekter kolesarstva brez limit. Jan Lukanič ima že v osnovi precejšnje omejitve, toda člani najstarejšega slovenskega kolesarskega kluba so se tega zavedali, še preden so z nami vzpostavili stik. »Odločili smo se, da bo naš klub v prihodnje delal tudi na dobrodelnih področjih. Soseda Slavi Podobnik me je opozorila na članek o Janu Lukaniču v Slovenskih novicah, pa sem se pomenil s predsednikom kluba Bojanom Homanom, in po tistem smo se hitro odločili, da fantu v našem klubu pomagamo kot le lahko,« pove direktor kluba: »Tisti, ki smo strokovno vpeti v kolesarstvo in imamo izkušnje na športnem področju, lahko ponudimo roko sodelovanja Janu in njegovim spremljevalcem, ne le materialno, tudi z nasveti, ne glede na neprijetno dejstvo, da smo v precejšnjih težavah, saj smo pred kratkim izgubili glavnega sponzorja. V današnjem trenutku se premalo zavedamo, da se dobro z dobrim vrača. Ne le da treniramo mlade kolesarske zanesenjake, tudi del vzgoje je tukaj, in vsem našim članom tako ponudimo pozitiven primer sodelovanja.« Pri klubu se zavedajo, da se v zrcalu vidi le obraz, dušo pa se opazi v načinu življenja.

»Po prej pridobljenih osnovnih podatkih smo se odločili, da Janu ne le za nastop v ZDA, temveč tudi za poznejše užitkov polno športno udejstvovanje podarimo cestno dirkalno kolo scott, ki so ga prej testirali člani naše mladinske selekcije in se je izjemno obneslo. Prestave ameriške firme Sram so na zavornih ročkah, kar je že navada pri tovrstnih kolesih, vse pa smo prejeli za delovanje selekcij kluba iz podjetja Proloco Trade, ki je zastopnik koles in opreme scott za Slovenijo. Z njimi sodelujemo drugo leto,« se v delavnici na živo rumeno obarvano kolo nasloni trener dečkov Nace Korošec: »Model kolesa je foil 30, okvir je karbonski. Obroči so mavic, pnevmatike pa continental.« Toda Jan bo potreboval še posebne čevlje in vso opremo za treninge in nastop v Los Angelesu, zato iz kluba dodajajo: »Ne le kolo, za Janove športne sanje bomo v klubu pripravili tudi vso preostalo opremo, ki jo potrebuje. Tako bo iz naših rok prejel posebne kolesarske čevlje scott, čelado istega proizvajalca ter tekmovalno opremo našega kluba, s katerim bo na treningih in nastopih viden,« v moški družbi prevzema besedo poslovna sekretarka Maša Zevnik. Jan Lukanič bo iz kolesarskega kolektiva Save prejel vse, kar je potrebno, da bo lahko dostojno zastopal Slovenijo na tem svetovnem tekmovanju.

Učili ga bodo voziti cestno dirkalno kolo

Trener mladincev Matej Stare ne popušča in pravi, da še niso končali! »Jana Lukaniča vabimo v naš klub! Poizkusili ga bomo postopoma učiti tehnike vožnje s cestnim kolesom, ki je zanj zagotovo neznanka. Učili ga bomo voziti cestno dirkalno kolo s supergami in navadnimi pedali, potem, če bo šlo, se bomo presedli na spinning kolo, ki je stabilno, in se ob tem učili avtomatizma iztikanja nog iz pedal. Potem pride šele vse drugo.« Savčani povedo, da ima Jan, kadar bo le hotel, na voljo velodrom poleg prostorov kluba v Stražišču pri Kranju, kjer bo varno preizkušal kolo in svoje zmogljivosti ob njihovih strokovnih nasvetih: »Voziti cestno dirkalno kolo ni tak bavbav, kot se laikom nemara zdi, saj je kolo lažje, hkrati je manj zračnega upora na telo, prestavno razmerje je drugačno. Prepričani smo, da bomo skupaj storili vse, kar le zmoremo in znamo, da bo Jan optimalno pripravljen za nastop,« pravita trenerja Korošec in Stare.

Za dobroto, iskren stisk roke in toplo misel niso potrebni priročniki, polni nasvetov. Košček razumevanja za sočloveka je dovolj, to daje nevidna semena. Ta bodo, o to smo prepričani, vzklila v prihodnjih rodovih kranjskih kolesarjev, danes neugnanih drobižkov, polnih energije. Vodstvo kluba ne bo samo pomagalo Janu Lukaniču, tudi svojim nadobudnežem odkrito pomagajo na pravo cesto v življenju. Kapo dol, Savčani!

Deli s prijatelji