ODSTREL MEDVEDOV IN VOLKOV

Jadranka Juras: Človek najlažje rešuje probleme s svincem in z eliminiranjem

Objavljeno 06. december 2015 18.43 | Posodobljeno 06. december 2015 18.51 | Piše: Mo. S.

Ministrstvo se je odločilo, da pri nas živi 109 preveč medvedov.

Jadranka Juras je v oddaji ponovno jokala.

LJUBLJANA – Ministrstvo za okolje in prostor načrtuje odstrel večjega števila medvedov in nekaj volkov v slovenskih gozdovih. Glede na to, da gre za zavarovani vrsti, je ob tej novici marsikdo zastrigel z ušesi. Slovenija bo namreč ob kar 109 medvedov in sedem volkov.

Jadranka Juras: To je res žalostno

Za komentar v zvezi s tem smo se zato obrnili tudi na aktivno borko za pravice živali Jadranko Juras, ki pravi, da živalim vsak dan krčimo življenjski prostor bodisi s kmetijskimi površinami bodisi pozidavo.

image 
Jadranka Juras. Foto: Pro Plus 

»Smo edina vrsta, ki meni, da je Zemlja njihova last, da imamo le ljudje izključno pravico do Zemlje, narave in drugih Zemljanov. Vendar pa ravno ljudje s potrošniškim načinom življenja in razmišljanja ogrožamo obstoj vseh ostalih vrst in tudi lastne. Sicer pa smo ljudje vsak dan bistveno bolj ogroženi od sočloveka kot od živali. Namreč vsak dan umre na stotine ljudi pod strelnim orožjem in v avtomobilskih nesrečah, pa še nisem zasledila kakšnega napora v smeri prepovedi orožja, vojn ali avtomobilov. Že od nekdaj pa smo priče temu, da človek najlažje 'rešuje' probleme s svincem in z eliminiranjem. Zares je žalostno dejstvo, da se v vseh stoletjih nismo naučili sobivati,« nam je zaupala.

Preveč jih je

V uradnem listu so namreč objavili spremembo Pravilnika o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave. »Pravilnik v načrtovalskem obdobju od 1. oktobra 2015 do 30. septembra 2016 predvideva odvzem 109 rjavih medvedov in sedmih volkov. Rjavi medved in volk sta v Sloveniji in EU zavarovani vrsti, zato je aktivno poseganje v populacijo mogoče le v omejenem obsegu in pod posebnimi pogoji, ki zagotavljajo, da se zaradi posega ne poslabša ugodno stanje ohranjenosti zveri,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Pravilnik do konca septembra naslednje leto torej predvideva odvzem 109 rjavih medvedov, od tega z odstrelom 89 osebkov, predvidene izgube pa znašajo 20 osebkov. Večino odstrelov bodo izvršili v osrednjem območju populacije medveda, torej na območjih kočevsko-belokranjskega območja, Notranjske in zahodnega visokega krasa.

Odstrel sedmih volkov

Na podlagi strokovne ocene je število sedem pri volkovih še tolikšno, da ne bo ogrozilo ugodnega stanja njihove populacije. Tri volkove se bo odvzelo na kočevsko-belokranjskem in novomeškem lovskem upravljavskem območju, dva na Notranjskem ter po enega na zahodno visoko kraškem lovskem območju in primorskem lovskem območju. »Odstrel je usmerjen na manjše in mlajše živali z upoštevanjem v pravilniku predvidene prostorske razporeditve. Zaradi zmanjšanja možnosti vpliva na socialno strukturo tropa je predpisana določba, da se odstrel zaključi takoj, ko so iz katerega koli vzroka mrtvi trije odrasli volkovi (stari dve leti ali več),« še pravijo na ministrstvu.

Deli s prijatelji