NADZOR

Izredni nadzor nad otroško srčno kirurgijo v UKC Ljubljana

Objavljeno 10. julij 2014 23.55 | Posodobljeno 10. julij 2014 23.57 | Piše: B. P., STA

Komisija bo pregledala medicinsko dokumentacijo otrok, zdravljenih na področju otroške kardiokirurgije v letu 2012, ter po presoji opravila razgovore z vsemi sodelujočimi v programu.

Razmere v zdravstvenih ustanovah so se normalizirale

LJUBLJANA – Izredni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki ga je Zdravniški zbornici Slovenije naložilo ministrstvo za zdravje, se bo začel v petek, končal pa v nedeljo, pojasnjujejo v zdravniški zbornici.

Nadzor bo po njihovih navedbah opravila komisija, ki jo bodo sestavljali kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, pediatriji Metka Derganc in Andreja Robide ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp.

Komisija bo pregledala medicinsko dokumentacijo otrok, zdravljenih na področju otroške kardiokirurgije v letu 2012, ter po presoji opravila razgovore z vsemi sodelujočimi v programu.

Z ministrstva za zdravje so sicer 12. junija sporočili, da bodo pozvali zbornico, naj razširi nadzor nad otroško srčno kirurgijo še na leti 2013 in 2014. A v zbornici pravijo, da uradnega dopisa s to zahtevo od ministrstva niso prejeli.

Kdaj bo komisija izdala končno poročilo nadzora, pa v tem trenutku v zbornici težko napovedujejo.

Zgodba se vleče že več let

Zgodba okoli otroške srčne kirurgije se sicer vleče že več let, ves čas pa udeleženi obračunavajo prek medijev. Potem ko je UKC Ljubljana konec leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga, so pripeljali gostujočega izraelskega kirurga Davida Mishalyja.

V začetku leta 2012 je prišlo v javnost, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev. Pozneje so njegove honorarje znižali. Mishaly naj bi v dveh letih moral tudi izobraziti dva slovenska kardiokirurga, a se to do danes ni zgodilo.

Eden od kirurgov, ki ju je izobraževal, Janez Vodiškar je zaradi nesprejemljivega načina dela leta 2012 odšel v nemški Aachen, drugi slovenski kirurg Robert Blumauer pa od decembra v programu otroške srčne kirurgije ne sodeluje več, nedavno pa je v UKC zaradi pritiskov dal odpoved.

Po navedbah UKC se Vodiškar vrača v UKC, usposablja se tudi nov kirurg Miha Weiss. Nekaj časa so se za sodelovanje dogovarjali tudi z beograjskim kirurgom Igorjem Šehićem, a bo zaradi zapletov pri pridobivanju slovenske licence za delo dogovor verjetno padel v vodo. UKC je tudi v dogovarjanju za sodelovanje z otroškimi srčnimi kirurgi iz Padove ter iz Münchna.

Deli s prijatelji