DOGOVOR

Izredne odpovedi sindikalistke v Heliosu ne bo

Objavljeno 23. julij 2014 23.12 | Posodobljeno 23. julij 2014 23.12 | Piše: STA, Mo. S.

Za rešitev nastale situacije sta morala tako sindikat kot vodstvo nekoliko popustiti.

Helios.

LJUBLJANA – Uprava Heliosa je preklicala postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi predsednici sveta delavcev in podpredsednici sindikata družbe Jani Poljanšek, so sporočili iz vodstva podjetja in konference sindikatov KNG družb skupine Helios. 

Kot sta pojasnila predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar in predsednik konference sindikatov kemične, nekovinske in gumarske industrije družb skupine Helios Tomaž Kumer, so skupaj ugotovili, da je sklep o ustavitvi postopka izredne odpovedi zaposlitve Poljanškovi ustvaril razmere za uspešno nadaljevanje socialnega dialoga v podjetju. »Za rešitev nastale situacije sta morala tako sindikat kot vodstvo nekoliko popustiti, vendar pa je rešitev izjemen dosežek za prihodnost zaposlenih v Heliosu v Sloveniji,« sta v skupnem sporočilu za javnost izpostavila Klavžar in Kumer.

Po njunih besedah so se predstavniki vodstva in delavcev dogovorili še, da podrobnosti medsebojnih pogovorov ostanejo zaupne narave in da v javnost ne bodo posredovali nobenih dodatnih izjav.

Javno pismo Semoliča in Kosove

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in njenemu Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) so v torek napovedali, da bodo, če uprava Heliosa sindikalni predstavnici ne bo preklicala postopka izredne odpovedi, uporabili vsa sindikalna sredstva, vključno s stavko, in da je bil socialni dialog že prekinjen. Takšno ravnanje uprave Heliosa naj bi bil napad in grožnja vsem predstavnikom zaposlenih in sindikalnim zaupnikom družb v skupini Helios oz. celo neposreden napad na sindikalno delo v Sloveniji in na pravice zaposlenih.

Predsednik zveze Dušan Semolič in sekretarka sindikata KNG Sonja Kos sta v javnem pismu politični vrh in varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer opozorila na njihovo odgovornost za ukrepanje. Vodstvo Heliosa je v odzivu opozorilo, da se socialni dialog nadaljuje, in ocenilo, da se lahko pogovori o novi kolektivni pogodbi kmalu zaključijo.

Deli s prijatelji