SODELOVANJE

Izmenjava: slovenska policista na hrvaških otokih

Objavljeno 05. julij 2011 14.09 | Posodobljeno 05. julij 2011 14.09 | Piše: T. L./STA

Če boste v težavah, se lahko obrnete nanju

Policista bosta na Hrvaškem lahko nosila uniformo, orožja pa ne
LJUBLJANA – Hrvaškim policistom bosta med turistično sezono na območju hrvaške Istre in nekaterih otokov pomagala dva slovenska policista. Njuna glavna naloga bo pomoč slovenskim turistom, je po sprejemu obeh policistov povedal direktor policije Janko Goršek. Eden od njiju bo deloval v Pulju in v Poreču, drugi pa na Krku in Lošinju.

V težavah na vaši strani

Ključna naloga dveh policistov bo pomoč slovenskim turistom, če se bodo ti znašli v kakršnih koli težavah, denimo na področju prometne varnosti, kršitev javnega reda in miru ali če bodo oškodovanci kaznivih dejanj. Prav tako bosta pristojna za čimprejšnjo vzpostavitev kontakta s Slovenijo, če bo treba.

Direktor policije verjame, da bo tudi sama prisotnost policistov v slovenskih uniformah imela »pozitiven predznak med našimi turisti«. Komunikacija s slovenskima policistoma, ki bosta delovala na območju Istre in nekaterih hrvaških otokov, bo potekala prek dežurnih policistov pri operativnokomunikacijskih centrih.

Uniforme da, orožje ne

Policista bosta sicer v slovenskih uniformah, ne bosta pa oborožena in tudi vsi ukrepi bodo pristojnost hrvaških policistov. Bistvena naloga bo torej pomoč turistom. Policija bo njuno delo budno spremljala in na podlagi tega sprejela tudi odločitev, kako bodo takšne dejavnosti potekale v naslednji turistični sezoni, je povedal Goršek.

Hrvati pozimi v Slovenijo?

Kot je dodal Goršek, sta se z direktorjem hrvaške policije že pogovarjala tudi o možnosti, da bi hrvaški policisti v zimski sezoni prišli v Slovenijo oziroma da bi delovali na slovenskih smučiščih. Prav v teh dneh se bosta znova sestala in dogovor o tem bo po besedah Gorška sklenjen kmalu.

Policijski inšpektor Antonio Jeseničnik z bežigrajske policijske postaje v Ljubljani bo 15 dni deloval v Pulju, 15 dni pa v Poreču. »Dosti slovenskih državljanov se na Hrvaškem po njegovih besedah namreč znajde v vlogi oškodovanca kaznivih dejanj, denimo vlomov. Pričakujem čim več dela na terenu, čim več stika z ljudmi,« je poudaril in dodal, da je sodelovanje s hrvaškimi kolegi zlasti v zadnjem času na visoki ravni.

Vodja policijskega okoliša iz ptujske policijske postaje Janez Rojko pa bo 15 dni deloval na Krku, 15 dni pa na Lošinju. Poudaril je, da se veseli zlasti spoznavanja načina dela hrvaških policistov.

Hrvaškim policistom bodo sicer med turistično sezono v hrvaški Istri pomagali tudi kolegi iz Srbije, Avstrije in Nemčije.

Deli s prijatelji