NEDOSTOPNE ŠTIPENDIJE

Izjemni, pa ne za Zoisovo

Objavljeno 27. julij 2011 22.28 | Posodobljeno 28. julij 2011 09.30 | Piše: Jadran Vatovec

Minister je bil vesel četverice, ki je čez lužo dosegla sedmo mesto

Najbrž prihaja čas, ko bo kdaj moral zaslužiti tudi svoj prvi evro so dejali pri založbi

LJUBLJANA – Šolski minister dr. Igor Lukšič, ki ta hip (začasno) opravlja tudi naloge visokošolskega, se je resda zelo razveselil uspeha ekipe študentov mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki se je v začetku julija udeležila newyorškega Microsoftovega tekmovanja Imagine Cup, nastopila je pod vzdevkom 2ndSight in zasedla izjemno sedmo mesto v najprestižnejši kategoriji Software Design.

Enormna konkurenca

Štirje študentje so razvili nove programske rešitve za tako imenovane pametne telefone z zaslonom, občutljivim za dotik, ki bodo slepim in slabovidnim prišle nadvse prav pri vsakodnevnih opravilih. Predvčerajšnjim je člane ekipe in njihovo mentorico celo povabil k sebi.

Ekipa 2ndSight se je na finalnem tekmovanju pomerila z več kot 350.000 študenti iz 183 držav.

Kaj pa štipendija za zmagovalce?

Zanimivo pa je, da štirje dokazano nadarjeni študentje kljub vsemu ne izpolnjujejo pogojev za to, da bi se potegovali za Zoisovo štipendijo. Na to je danes v posebnem poslanskem vprašanju opozoril Rudolf Petan (opozicijski SDS), ki ministra Lukšiča sprašuje, kaj namerava ukreniti za to, da bodo lahko tudi tisti, ki v mednarodnem merilu kot člani neke ekipe dosegajo tako odlične uspehe, potem kot posamezniki kandidirali za Zoisovo štipendijo. Petan opozarja, da se je zdajšnji pravni okvir za dodeljevanje Zoisovih štipendij žal znova (v določenem segmentu) pokazal kot neustrezen.

Izjemen uspeh, ki so ga kot ekipa dosegli na Imagine Cup, ne more biti za posameznega člana podlaga za štipendijo za nadarjene.
Deli s prijatelji