ANKETA

Izenačitvi pravic parov nasprotujejo SDS, SMC, manj izobraženi in starejši

Objavljeno 30. november 2015 20.27 | Posodobljeno 30. november 2015 20.27 | Piše: S. U.

Meritev, ki se nanaša na celotno populacijo, kaže, da približno polovica (42 odstotkov) anketirancev podpira izenačitev pravic istospolnih z različnospolnimi pari, polovica pa ji nasprotuje (41 odstotkov).

LJUBLJANA – Med verjetnimi udeleženci referenduma o izenačitvi partnerskih skupnosti (ki se ga bodo zagotovo udeležili) prevladujejo tisti, ki ne podpirajo izenačitve pravic različnih parov – za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v tem primeru 42 odstotkov vprašanih, proti pa 53 odstotkov, je pokazala tokratna anketa časnika Delo.

Meritev, ki se nanaša na celotno populacijo, kaže, da približno polovica (42 odstotkov) anketirancev podpira izenačitev pravic istospolnih z različnospolnimi pari, polovica pa ji nasprotuje (41 odstotkov). Slaba petina se ni znala opredeliti.

Najodločnejši podporniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so po izidih ankete podporniki ZL, saj jo podpira skoraj 70 odstotkov vseh, ki so sodelovali. Med podporniki so tudi ljudje v starostni skupini od 18 do 25 let, študentje in ženske.

Izenačitvi pravic parov izrazito nasprotujejo podporniki SDS (76 odstotkov sodelujočih v anketi), prav tako podporniki SMC (53 odstotkov vseh sodelujočih v anketi) pa ljudje z osnovnošolsko izobrazbo, starejši od 50 let (polovica sodelujočih), upokojenci in moški.

Gotovost udeležbe napovedalo 28 odstotkov vprašanih

Gotovost udeležbe na referendumu je napovedalo 28 odstotkov vprašanih, verjetnost pa še dodatnih 15 odstotkov, kar skupaj pomeni 43-odstotno udeležbo. Tistih, ki napovedujejo, da zagotovo (37 odstotkov) ali verjetno ne bodo (11 odstotkov) šli na referendum, je več oziroma 48 odstotkov.

Iz ankete je mogoče izluščiti ugotovitev, da se na referendum ne bo odpravilo veliko ljudi, s križanjem podatkov pa se lahko doda ugotovitev, da so za odhod nanj najbolj motivirani volivci SDS, saj je dobrih 60 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi, odgovorilo, da se nameravajo zagotovo udeležiti referenduma.

Natančno 60 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da predmet referenduma poznajo, dobra tretjina pa, da vsebine zakona ne poznajo. Dobrih 40 odstotkov anketirancev meni, da je zakon, o katerem bodo odločali, pomemben del odprte in nesovražne družbe.

Veliko manj (12 odstotkov) jih meni, da gre pri referendumu za prihodnost otrok, ali pa, da zakon odpravlja zvezo moškega in ženske (sedem odstotkov), je še pokazala anketa.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov od 17. do 18. novembra opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Deli s prijatelji