PO DOMAČE

Izbrali podjetje, ustanovljeno po koncu razpisa

Objavljeno 27. december 2017 20.05 | Posodobljeno 27. december 2017 20.06 | Piše: Tomica Šuljić

Mariborski novoletni sejem zaznamovan z nenavadno izbiro gostincev.

Kakšne pogoje so upoštevali pri izboru gostinskih ponudnikov, ni jasno niti po odgovorih občine Maribor. Foto: Zloženka Čarobni December

MARIBOR – Prednovoletni čas naj bi bil obdobje, namenjeno lepšim platem življenja; ob nakupovalni mrzlici in pretiranih prazničnih obrokih je eno bolj priljubljenih početij Slovenk in Slovencev tudi druženje na prostem, in to ne zgolj v najdaljši noči v letu. Druženje ob kuhanem vinu, na mestnih ulicah, ob stojnicah, ki obratujejo decembra. In v Sloveniji imajo lahko tudi stojnice svojo, nenavadno zgodbo. Še posebno v Mariboru, kjer bodo letos za prireditve porabili 380 tisočakov.
Zgodba bi nemara ostala neopažena, če ne bi na decembrsko soboto na lokalni televiziji BK nekdanja načelnica mariborske upravne enote Karin Jurše v pogovorni oddaji Prave babe (kjer še z dvema sogovornicama obirajo dogodke v mestu ob Dravi in širše) v trenutku, ko je pogovor nanesel na novoletne štante v mestu, izstrelila: »Oooo, ta pravih štantov, tu ni vsak prišel zraven. To je zagotovo razpis, ki ima mesto v zgodovini razpisov.« Ko smo pregledali vse dokumente v zvezi z razpisom, smo ugotovili, da ni prav nič pretiravala.

Prestavljeno za en dan

Mariborsko podjetje Nipa (katerega lastniki so javna podjetja Mariborski vodovod, Energetika ter Snaga) je v petek, 17. novembra, objavilo javni razpis za izvajanje gostinske dejavnosti v okviru Čarobnega decembra: samostojne hiške so ponudili v najem med 24. in 31. decembrom, cena najema je bila 8000 evrov (ponudniki hrane in pijače) ali 4700 evrov (samo pijača), za negostinske dejavnosti pa po ponudbi. Za prijavo je bilo treba izpolniti vlogo in jo oddati do ponedeljka, 20. novembra.
»O vaši vlogi bo odločala komisija v torek, 21. novembra, dopoldan in vas pisno obvestila najkasneje do 16. ure,« je navajal poziv, ki ga je podpisal direktor podjetja Nipa Damjan Koren – slednji je postal direktor Nipe natanko teden dni pred objavo tega javnega razpisa. Med pogoji za prijavo so bili navedeni izpis iz poslovnega registra ali registra kmetijskih gospodarstev, eden od pogojev pa se glasi: »Popolno izpolnjeno vlogo vlagatelj odda najkasneje do ponedeljka do polnoči.«

Jaz sem se prijavila s svojim podjetjem M-Vinar in v vlogi prosila, ali lahko upoštevajo, da bi delo opravljala prek s.p., ki je bil ustanovljen 20. novembra.


Petnajstih ponudnikov pa niso izbrali v torek, 21., ampak dan pozneje, torej sredo, 22. novembra, ob 9. uri zjutraj. Tisto, kar dela razpis po besedah Juršetove zgodovinski, pa so ustanovni datumi podjetij, ki so bila izbrana. Kljub temu da so v pogojih navajali, da bo komisija upoštevala merila kot »najemna razmerja v preteklih letih, datum prispele vloge ter reference ponudnika«, so petino izbranih podjetij ustanovili novembra letos, še petino pa v 2017. – en s.p. je svoj vpis v poslovni register dočakal dan po izteku javnega poziva! In to ob dejstvu, da so petnajst najemnikov izbirali med 27 prijavami.

»Vprašanje je nerazumljivo«

Za pojasnilo smo zaprosili Simono Jurša, katere samostojno podjetništvo (s polnim nazivom Simona Jurša, s.p.) je bilo vpisano dan po izteku javnega poziva, a je bila vseeno izbrana za ponudnico: »Jaz sem se prijavila s svojim podjetjem M-Vinar in v vlogi prosila, ali lahko upoštevajo, da bi delo opravljala prek s.p., ki je bil ustanovljen 20. novembra,« pojasnjuje Juršetova. Nadaljuje, da vloge ni vložila 20. novembra, »ker nisem imela še verodostojne listine oziroma sklepa sodišča«. V poslovni register je bil njen s.p. vpisan 21. novembra.
Še dve Mariborčanki, izbrani na razpisu, sta svoj s.p. odprli novembra: Ana Reisman, s.p., poslovno svetovanje, je bila v register vpisana prvega novembra, Irena Križan, s.p., pa 16. novembra. Še tri izbrana podjetja so bila ustanovljena v letu 2017. Kakšne reference so izkazala podjetja in kakšno vlogo je sploh igral datum prispele vloge, smo povprašali tako Nipo kot mariborsko občino, dočakali pa – milo rečeno – nenavadne odgovore, ki jih je poslal Aljoša Kirič iz občine, ki deluje pod klobukom župana Andreja Fištravca. Kirič trdi, da Simone Jurša, s.p., niso izbrali: »Po naših informacijah navedba ne drži, na razpisu je bilo izbrano podjetje, ki je imelo registrirano dejavnost od leta 2005,« navaja Kirič. Na vprašanje, kakšno vlogo je pri odločitvi komisije igral datum prispele vloge, pa je odvrnil: »Vprašanje je nerazumljivo.«

8000 evrov stane najem hiške s ponudbo hrane in pijače.

V bistvu je bolj nerazumljivo, kako so mariborski občinarji upoštevali minule reference –​ Kirič navaja, da so bili merodajni kriteriji »redni plačniki v preteklosti, pestrost ponudbe vin in kulinarike«. Kako so se trije s.p.-ji, odprti novembra letos, izkazali do zdaj, na občini ne razkrivajo. Niso pa pozabili dodati, da »MO Maribor pozdravlja pestrost ponudbe vin in kulinarike«. 


 

Deli s prijatelji