NOVA ČLANA

Iz uprave Pivovarne Laško še v upravo Pivovarne Union

Objavljeno 25. avgust 2011 12.09 | Posodobljeno 25. avgust 2011 12.09 | Piše: P. J./STA

Funkcijo bosta prevzela 1. septembra

Bojan Cizej, Mirjam Hočevar, Dušan Zorko in Gorazd Lukman
LJUBLJANA – Nadzorni svet Pivovarne Union je v sredo na predlog predsednika uprave družbe Dušana Zorka, ki vodi tudi Pivovarno Laško, s 1. septembrom za člana uprava imenoval Mirjam Hočevar in Gorazda Lukmana. Oba sta sicer tudi člana uprave Pivovarne Laško, ki je lastnica Pivovarne Union.

Okrepitev za finance in komercialo

Kot so iz laške pivovarne danes sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, bo Hočevarjeva v upravi Uniona odgovorna za finance, Lukman pa za prodajo oziroma komercialo. Oba sta bila v upravo Pivovarne Union imenovana za mandatno obdobje od 1. septembra letos do 31. januarja 2016.

Nadzorniki Uniona so nova člana uprave imenovali na dan, ko je v Laškem zasedal tudi nadzorni svet Pivovarne Laško. Seznanil se je s postopki odprodaje naložb skupine in s polletnim poslovanjem skupine, v katero so poleg Pivovarne Laško in Pivovarne Union vključene še družbe Fructal, Fructal Mak, Radenska, Vital Mestinje, Jadranska pivovara, Delo in Izberi.

Na zeleni veji

Skupina je ustvarila 161,3 milijona evrov čistih prihodkov iz prodaje, kar pomeni štiri odstotke več kot v istem obdobju lani in 60 odstotkov za letos načrtovanih čistih prihodkov iz prodaje. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 13,2 milijona evrov, čista izguba pa je dosegla 1,2 milijona evrov.

Brez slabitve blagovne znamke Fructal v višini 3,9 milijona evrov, brez neizkazane amortizacije zaradi računovodenja neto sredstev družb Fructal, Delo in Jadranska pivovara Split kot skupin za odtujitev (3,8 milijona evrov) in brez spremembe metode vrednotenja naložb v Mercator (-12,1 milijona evrov) znaša dobiček iz poslovanja skupine 14,8 milijona evrov oz. tri odstotke več kot lani, čisti dobiček pa 11 milijonov evrov.

Večja prodaja kot lani

Skupina je v prvem polletju prodala 2,2 milijona hektolitrov pijač, kar je tri odstotke več kot v istem obdobju lani. Od tega je prodala skoraj en milijon hektolitrov piva, kar je pet odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Deli s prijatelji