(JUGO)NOSTALGIJA

Iz razbitega juga teče rdeče cvetje

Objavljeno 18. avgust 2011 21.02 | Posodobljeno 19. avgust 2011 12.00 | Piše: Jože Miklavc

Ideja se jim je porodila ob pogledu na zaraščene razbitine v gozdu

Z jugcem v drevo in že teče kri, tokrat, k sreči, v prispodobi rdečega cvetja
Iz sodelovanja med sekcijo cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Društvom ljubiteljev starih vozil, slovenskimi dobavitelji cvetja in aranžerskega materiala, slovenskimi vrtnarji, Društvom vrtnarjev Slovenije ter slovenskimi cvetličarskimi in vrtnarskimi šolami je pred dnevi nastala izjemno zanimiva, že skoraj šokantna razstava cvetja in hortikulture, ki ima tokrat povsem drugačno zasnovo. Ideja je tako izvirna, da izstopa iz dolgoletne tradicije tematskih razstav in aranžmajev. Najkrajše rečeno, Mozirski gaj je v teh dneh treba videti.

Darko Bele, direktor parka Mozirski gaj ter vodja skupine vrtnarjev in strokovnih sodelavcev, nam je ob odprtju razstave povedal, da »se je ob pogledu na zavrženi avtomobil, ki se je znašel v gorski globeli, skupaj z njim pa so rastline že same naredile posebno zgodbo, porodila ideja za tokratno razstavo. Narava je kar sama poskrbela za skoraj dovršeni aranžma, saj je kup zarjavele gmote obdala s sroboti, bršljanom, mahom, z nekaterimi travami in divjimi cvetlicami je ustvarila všečno celoto.« Nekaj podobnega pa je še bolj kot sami naravi uspelo izkušenim slovenskim cvetličarjem in vrtnarjem.

Premišljena uporaba odpadnih materialov

Priznani slovenski cvetlični arhitekt Simon Ogrizek je ob snovanju letošnje razstave pojasnil: »Neuporabni avtomobili, kolesa, traktorji, pa tudi še uporabna starodobna vozila so skupaj z opozorili o nevarnosti v našem okolju (cesta, reke, ekologija) ter posebnimi znaki za to dogajanje oživljeni v gozdu, ob cesti, v vodnem okolju z obvodnimi rastlinami, tropskem okolju s tropskimi rastlinami, eleganco žalujočih rdečih vrtnic, kaktusi, ki ponazarjajo puščavo, in z nekaterimi najbolj prefinjenimi cvetovi, ki dajejo tej stvaritvi edinstveni pečat.«

Kako malce drugače uporabiti številne odpadne materiale in jih z rastlinami povezati v celoto, je prikazano po celotnem parku v Mozirju, ki je v tem letnem času – tudi brez vseh dodatkov – čudovito doživetje poletnega cvetja. Če bi imel kateri hortikulturist ob nekoliko prisiljenih ureditvah pripombe, bi po drugi strani zagotovo izrekel priznanje za mnogo čudovitih avtohtonih detajlov sredi nekdanje gmajne ob strugi Savinje, ki ji je prvi vdihnil pečat sprememb in kultiviranja Jože Skornšek, še vedno aktivni kreator Mozirskega parka.

Vrhunec razstave je v velikem šotoru na koncu parka, kjer je prikazan maraton koles častitljivih starosti, polepšanih z več tisoč cvetlicami. Traktorji, samokolnice in nakupovalni vozički skupaj s cvetjem pozdravljajo obiskovalce. Kljub prevoznim dodatkom pa so še vedno na prvem mestu cvetje, cvetoče grmičevje, trave in vejevje. Zares pravljica iz cvetlične dežele »tam daleč pod Goltemi«.

Poleg avtomobilov tudi pitoni

Na razstavi cvetja in odpadnih vozil veliko zanimanja obiskovalcev privabi veliki šov pitonov in razstava najbolj strupenih kač našega planeta. Ogled vsega razkošja barv, oblik, detajlov narave, malih zabavnih prireditev z glasbenimi gosti pa tudi miru ob sprehodih za posebnega užitka željnih obiskovalcev je na voljo samo še do nedelje. Te predstave narave zares ne gre zamuditi.

Deli s prijatelji