V PREMISLEK

Interesna koalicija

Objavljeno 25. februar 2013 10.51 | Posodobljeno 25. februar 2013 10.51 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Koalicija, ki ne temelji na programskih načelih, je navadna interesna koalicija

»Sklepanje novih koalicij v zdajšnjem parlamentu bi bilo norčevanje iz lastnih etičnih standardov, pa tudi izigravanje volje večine državljanov,« je zapisal podpredsednik Virantove stranke in dozdajšnji finančni minister v začetku minulega tedna. Samo tri dni zatem se je Virantova stranka odločila, da bo storila natančno to. Povsem protislovno je, da Virant s svojo stranko podpira za mandatarko kandidatko, ki je v zadnjem letu dni dosledno nasprotovala vsem ključnim ekonomskim rešitvam, zasnovanim v krogu njegove stranke.

Pozitivna Slovenija s podpisnico Bratuškovo je tako poskušala z referendumskima pobudama minirati predlagane ekonomske rešitve, kot sta slaba banka in novi državni holding. Bratuškova je odločno zagovarjala dvig DDV in nasprotovala krčenju javne porabe, Virantovi pa ravno nasprotno. Državljanska lista je bila ustanovljena kot nekakšna slovenska verzija nemških liberalcev (FDP) in je zastopala tudi temu primerna stališča: umik države iz gospodarstva, zmanjševanje javne porabe ter liberalizacijo in deregulacijo ekonomskega sistema. To je povsem v nasprotju s programom in stališči Pozitivne Slovenije ali SD. Težko si je predstavljati, da bi nemški liberalci ob vseh programskih razlikah sklenili koalicijo z nemškimi socialdemokrati (SPD), v Sloveniji pa razlike v programu očitno niso nobena resna ovira. Kaj torej lahko pričakujemo od nove koalicije in vlade, ki ne temelji na programskih načelih?!

Ob vseh velikih programskih razlikah med Pozitivno Slovenijo ter SD na eni strani ter Virantovo DL na drugi bo morala ena stran povsem spremeniti svoja stališča. Režiserjev iz ozadja vse te programske razlike očitno ne motijo, ker imajo verjetno svojo računico. Zato bo zanimivo spremljati dogajanje v tistih delih gospodarstva, kjer se ustvarja največji denarni tok, na primer v energetiki, kjer zna najhitreje priti do kratkega stika med akterji. Vprašanje je tudi, kako verodostojna bo sploh ta koalicija strank, kjer se predsedniki že na samem začetku pustijo izsiljevati Jankoviću. Sicer pa, nova levosredinska vlada Bratuškove bo gotovo drugačna od Pahorjeve. V Pahorjevi so se spori med strankami koalicije začeli po vstopu v vlado, pri Bratuškovi pa se javno prepirajo že pred izvolitvijo vlade. In kaj si ob tem lahko obeta gospodarstvo? V zadnjih dveh dneh minulega tedna, odkar je znana nova koalicija, je slovenski borzni indeks strmoglavil za pet odstotkov. Dovolj zgovorno.

Deli s prijatelji