TRGOVSKI CENTER

Ikea prihaja v Slovenijo, v igri lokacija v BTC

Objavljeno 08. april 2014 20.44 | Posodobljeno 08. april 2014 20.44 | Piše: STA, Mo. S.

Celotna naložba – posel naj bi bil že nared za potrditev pri upravnem odboru Ikee – naj bi bila po nekaterih ocenah vredna 50 milijonov evrov.

LJUBLJANA – Za gradnjo trgovskega centra švedskega pohištvenega velikana Ikea v Sloveniji je v igri lokacija ob Kristalni palači v BTC v Ljubljani, je danes potrdil ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je na današnji novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana še povedal, trenutno potekajo strokovna preverjanja lokacije ob Kristalni palači, tečejo pa tudi pogovori z lastnikom 84.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča, to je Zavarovalnico Triglav.

V Triglavu posla, ki bi lahko bil sklenjen že v nekaj mesecih, po pisanju današnjih Financ ne želijo komentirati. Po neuradnih informacijah časnika naj bi se Triglav s prodajo že strinjal, zavarovalnica pa bi za zemljišče dobila od 230 do 270 evrov za kvadratni meter, torej med 19,3 in 22,7 milijona evrov.

50 milijonov evrov in 300 novih zaposlitev

Celotna naložba – posel naj bi bil že nared za potrditev pri upravnem odboru Ikee – naj bi bila po nekaterih ocenah vredna 50 milijonov evrov. Če se bodo dogovorili vsi udeleženci, je mogoče do konca leta uskladiti kupoprodajno pogodbo in v nekaj mesecih začeti priprave na spremembo podrobnega občinskega prostorskega načrta, ki je tudi glavni dokument za izvedbo in nakup zemljišč, je za Finance pojasnil prvi mož BTC Jože Mermal, ki Ikei pomaga pri postopkih nakupa zemljišča. Po pisanju Dnevnika naj bi trgovsko središče v BTC prineslo 300 novih zaposlitev, vrata pa naj bi odprlo najprej v dveh letih.

Ikea ima poslovalnice v 26 državah in zaposluje okoli 135.000 ljudi. Med sosednimi državami je prisotna v Italiji in Avstriji, po napovedih pa bo to poletje odprla center tudi v Zagrebu.

Deli s prijatelji