POKLON PRILJUBLJENEMU IGRALCU

Igralec Šugman bo pokopan z vojaškimi častmi

Objavljeno 13. december 2017 16.06 | Posodobljeno 13. december 2017 16.06 | Piše: Ma. M.

Od Jerneja Šugmana se bodo poslovili z državnim protokolom.

Jernej Šugman.

LJUBLJANA – Slovenska vlada je na 160. redni seji sprejela sklep, da se za preminulega Jerneja Šugmana organizira državni pogreb z vojaškimi častmi. Pogreb bo v petek ob 14.30 na Plečnikovih Žalahimage

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Jernej Šugman, eden največjih in najprepoznavnejših slovenskih igralcev, odrskih in filmskih, človek ljudskih src, s svojim delovanjem v SNG Drami, na televiziji in filmu postal legenda v slovenskem kulturnem prostoru. Svoji Drami je ostal zvest od samega začetka profesionalne poti pa vse do prezgodnjega odhoda. Redki so igralci, ki tako prepričljivo upodabljajo vloge v vseh žanrih, od tragedije do komedije, tako za zahtevne intelektualce in poznavalce kot tudi za povsem preproste ljudi. Vsem se je znal približati in jih razveseljevati. V svoji bogati karieri je upodobil like Maksa v Kralju na Betajnovi, Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu, Dimitrija v Bratih Karamazovih, kralja Leara, Hamleta, vedno s prekipevajočo energijo in ponotranjenostjo. Širokemu krogu ljudi bo ostal v spominu iz Teatra Paradižnik in kot nepozabni Veso iz Naše male klinike.

Zajeten filmski opus

Jernej Šugman za sabo pušča tudi zajeten filmski opus – Predmestje, Sladke sanje, Kratki stiki, Lahko noč, gospodična, Zvenenje v glavi in Nočno življenje. Ostal bo v spominu tudi najmlajšim, saj je mnogim junakom priljubljenih risank posojal svoj glas, med drugimi očiju pujsu v Pujsi Pepi.

Le redki to dosežejo v dolgi, celotni karieri

Njegova igralska biografija se bere kot enciklopedija slovenske in svetovne dramatike. Takšen nabor in število vlog le redki dosežejo v celotni življenjski karieri. Kot igralec najzahtevnejših gledaliških vlog je v vsaki od njih pustil močan pečat, pa naj je šlo za komedije, drame, like iz klasične ali sodobne dramatike. Vrsta izjemnih likov, ki jih je Jernej Šugman odigral na odru ljubljanske Drame, dejansko predstavlja zgodovino svetovne dramatike od antike do danes.

Borštnikov nagrajenec

Za svoje delo je prejel več kot 20 nagrad, med drugim Borštnikove nagrade, nazadnje lani za izjemno naslovno vlogo v predstavi Kralj Ubu, ki mu je prinesla tudi zlati lovorjev venec na gledališkem festivalu MESS v Sarajevu. Prejel je tudi več Severjevih nagrad, nagrado revije Stop za najboljšega igralca leta ter Prešernovo nagrado (1993) za študente za vlogo Astrova v Stričku Vanji A. P. Čehova, s katero je zaključil študij na AGRFT.

Nad njim niso bili navdušeni samo kritiki, ampak je veljal za enega najbolj priljubljenih igralcev pri nas, ki je obvladal tako resne dramske vloge kot tudi humorne, saj je imel odličen občutek za komedijo. Imel je odrsko prezenco in markantnost, kakršni ima le malokdo, zato se vrzeli, ki jo je pustil za seboj v Draminem ansamblu, tako se zdi, še ne bo dalo kmalu zapolniti, so še zapisali v vladnem protokolu.

Jernej Šugman je umrl v nedeljo, 10. decembra 2017, potem ko se je zgrudil image na smučišču Zelenica. 

Deli s prijatelji