ARBITRAŽNA RAZSODBA

Igra živcev na meji s Hrvaško

Objavljeno 30. december 2017 13.42 | Posodobljeno 30. december 2017 13.42 | Piše: Gordana Stojiljković

Danes začetek implementacije arbitražne razsodbe. Hrvaška jo zavrača, lahko pričakujemo incidente?

Miro Cerar in Andrej Plenković ostajata skrivnostna in vsak na svoji strani meje. FOTO: Cropix

LJUBLJANA, ZAGREB – Žoga je v slovenskih nogah, vprašanje vseh vprašanj pa je, ali bodo Slovenci uporabili silo, sploh na morju, in kako bi se na to odzvala Hrvaška, o začetku implementacije arbitražne razsodbe ugiba Večernji list. Glede na nasprotujoča si stališča sosednjih držav očitno sledi igra živcev, ki pa bo pokazala, kako zreli in odgovorni so voditelji obeh držav, so še zapisali v Večernjem listu.

Slovenija je šest mesecev po arbitražni razsodbi o meji med državama danes začela sodbo tudi uveljavljati. Arbitražna razsodba je po mnenju večine slovenske politike obveznost obeh držav in ne nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali jo udejanjiti ali ne. Državi se namreč vrsto let nista mogli dogovoriti predvsem o meji na morju, medtem ko sta približno 90 odstotkov kopenske meje že določili. Na dogovorjenih mejah sta upoštevali mejo katastrskih občin, temu pa je sledilo tudi sodišče na približno 20 točkah, ki so bile sporne. Na novo pa je določilo mejo na morju in presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo pa je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem. A še preden je arbitražno sodišče končalo svoje delo, je sredi leta 2015 izbruhnila prisluškovalna afera s prisluhi slovenskemu arbitru in agentki. Vse od takrat za sosede arbitraža ne obstaja.

Zunanji minister Erjavec opozarja, da se Hrvati ne držijo nobenega dogovora.

Slovenija se pripravlja na implementacijo, medtem ko celotna hrvaška politična garnitura arbitražo zavrača. Če bi jo sprejeli, bi znali hrvaški volivci politike hitro kaznovati, saj bi, kot navajajo hrvaški mediji, dejanje šteli kot veleizdajo.     

Tako pa so hrvaški mediji na trnih, včeraj so v pričakovanju incidentov v živo spremljali dogajanje na morju. Slovenija je namreč napovedala implementacijo, ne pa tudi načina, kako bo to izpeljala. In obratno, tudi Hrvaška namreč še ni javno povedala, kako se bo odzvala, ko bo Slovenija implementirala sodbo, pri čemer pa morebitni incidenti niso izključeni. Premier Miro Cerar je v sredo poudaril, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov na meji, enako pričakuje od Hrvatov: »Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati.« No, hrvaški premier Andrej Plenković pa je po zadnjem sestanku s slovenskim kolegom dejal, da je dan implementacije za Hrvate dan kot vsak drug.

Kot je včeraj za Jutarnji list povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović, so razmere mirne, hrvaška policija pa bo svoje delo opravljala kot običajno – to pomeni, da bo ščitila integriteto, suverenost in interese Hrvaške tako na morju kot na kopnem. »Upamo, da ne bo nikakršnih potez, ki bi skazile obstoječi režim na meji,« je povedal minister in dodal, da se bo hrvaška policija odzvala na vsak nelegalen prehod meje. »Včeraj zjutraj se je slovenski čoln, ki je prestopil mejo, po tistem, ko so ga policisti opozorili, da je prešel mejo, umaknil,« je povedal minister, ki podobno pričakuje tudi v prihodnje, po njegovem mnenju pa tudi na meji z morjem ni potrebno večje število policistov. V Piranskem zalivu je trenutno šest oziroma sedem hrvaških policijskih plovil, kar je dovolj za zaščito hrvaške meje, menijo sosedje. 

Hrvaški ribiči v spremstvu

Hrvaški ribiči so včeraj okoli 4. ure zjutraj lovili kot običajno – torej po novem tudi v slovenskem morju. Kot je eden od ribičev dejal za medije, se je slovenska policija približala hrvaškemu ribiškemu čolnu in ga opomnila, naj zapusti slovensko ozemlje, takrat pa se je pripeljala hrvaška policija, ribiči pa so v spremstvu policije lov nadaljevali. "Hrvaški ribiči pričakujemo, da bo ostalo mirno, da ne bo nikakršnih aktivnosti, ki bi povzročile poslabšanje odnosov med državama," je povedal eden do ribičev.

 

Deli s prijatelji