JUTRI DAN D

Hrvati se ne dajo: ribiče bodo zaščitili pred slovensko policijo

Objavljeno 28. december 2017 18.03 | Posodobljeno 28. december 2017 19.20 | Piše: STA, M. U.

Hrvaški ribiči bi še naprej lovili do sredinske črte v Piranskem zalivu.

Foto: Mavric Pivk, Delo

ZAGREB, UMAG – Hrvaška policija je danes hrvaškim ribičem svetovala, naj po 29. decembru nadaljujejo običajno delo v Piranskem zalivu v Umagu, je povedal umaški ribič Daniele Kolec. Kot je dodal, je hrvaška policija ribičem dejala, naj lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu ter da jih bodo zaščitili pred slovensko policijo, če bo treba. »Policija nam je dejala, da lahko še naprej delamo do sredinske črte kot običajno vsak dan ter da bodo oni opravljali svoje delo in nas zaščitili,« je povedal Kolec, ki je član združenja ribičev Mare Croaticum. Potrdil je, da je bilo na današnjem srečanju s policijo približno 25 hrvaških ribičev.

Kolec je še povedal, da je policija svetovala ribičem, naj sami ne »delajo težav« ter naj se izogibajo provokacijam in incidentom. Ocenil je, da so slovenski policisti tudi danes provocirali, ko so »z brzostrelkami skočili na ladjo dveh hrvaških ribičev«.

Hrvaška pozvala Slovenijo, naj se vzdrži enostranskih potez

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes zaradi slovenske napovedi implementacije arbitražne sodbe pozvalo slovenske državne organe, naj se izogibajo incidentom in enostranskim ukrepom, ki bi bili namenjeni poskusom spremembe stanja na terenu v škodo Hrvaške. Izrazili so pripravljenost za neposreden dogovor o rešitvi spora o meji. V diplomatski noti, ki so jo poslali slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu, so pozvali Slovenijo, naj ostane zavezana mirnemu reševanju odprtih vprašanj, kot se spodobi za dve sosednji državi članici EU in zveze Nato. Obenem so opozorili, da bi bile enostranske poteze, s katerimi bi poskusili spremeniti stanje na terenu v škodo Hrvaške, nesprejemljive.

Ljudje so nekoliko živčni

Kot je dodal, so hrvaški ribiči danes šli na posvetovanje s policijo, da bi izvedeli, kako ravnati, ker so »ljudje nekoliko živčni« glede napovedi Slovenije, da bo po 29. decembru uveljavila mejo na morju v skladu z arbitražno razsodbo, ki jo Hrvaška zavrača. Arbitražno sodišče je določilo približno tri četrtine Piranskega zaliva Sloveniji.

Z brzostrelkami so skočili na ladjo dveh hrvaških ribičev.

Kolec je tudi dejal, da je na nedavnem srečanju s slovenskimi kolegi iz Pirana znova predlagal kondominij v Piranskem zalivu. Povedal je tudi, da nasprotuje izvajanju ribiškega dela sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju, ki slovenskim ribičem omogoča ribolov do Vrsarja na Hrvaškem.

Hrvaška policija je potrdila, da so imeli redno srečanje z ribiči, niso pa želeli potrditi, da so svetovali ribičem, kako naj se obnašajo v Piranskem zalivu. Na vprašanje hrvaškega uredništva regionalne televizije N1, ali bodo v petek okrepili nadzor v Piranskem zalivu, so v policijski upravi hrvaške Istre odgovorili, da bodo ravnali v skladu z običajnimi dnevnimi dejavnostmi.

Deli s prijatelji