POGAJANJA

Hrvate skrbi, ker je Janša »nogiral« Erjavca

Objavljeno 16. februar 2013 11.59 | Posodobljeno 16. februar 2013 12.00 | Piše: D. P., STA

Napovedano srečanje premierjev kaže, da do rešitve ne bo prišlo tako hitro, kot sta napovedala Pusićeva in Erjavec po njunem nedavnem srečanju na Otočcu, ocenjuje Jutarnji list.

Karlu Erjavcu je priljubljenost upadla tudi zaradi afere Simčič.

LJUBLJANA, ZAGREB – Reševanje spora o LB in z njim povezana ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe sta v petek doživela nov šok, danes ocenjuje Novi list. Zunanji minister Karl Erjavec je izločen iz pogajanj, ki jih bosta prevzela premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Zoran Milanović, ki se bosta srečala 10. marca, izpostavljajo hrvaški časniki. 

Obvestil ga je

Novi list poroča, da sta se Milanović in Janša v petek po telefonu dogovorila za srečanje ter da je Janša obvestil Milanovića o odhodu Erjavca. Na njunem srečanju naj bi predsednika vlad povedala, da je dogovor dosežen.

Sicer pa reški časnik dodaja, da v hrvaški vladi v petek niso mogli potrditi ne srečanja Milanović-Janša niti ali bodo vprašanje urejali na nižji ravni glede na to, da je slovenski pogajalec namesto Erjavca državni sekretar v premierjevem kabinetu Tone Kajzer. Časnik se sprašuje, kaj se bo zgodilo, če Janša 10. marca ne bo več premier, glede na zahteve njegovih nasprotnikov, da bi moral čim prej odstopiti.

Večernji list umirja stanje

Po odhodu Erjavca kontinuiteta pogajanj ne bo ogrožena, poudarja Večernji list, ki navaja izjave hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, da gre zgolj za spremembo pogajalca na slovenski strani. Do te spremembe je prišlo zaradi notranje političnih razmer v Sloveniji, dodaja zagrebški časnik.

Napovedano srečanje premierjev kaže, da do rešitve ne bo prišlo tako hitro, kot sta napovedala Pusićeva in Erjavec po njunem nedavnem srečanju na Otočcu, ocenjuje Jutarnji list.

»Dva premierja bosta tudi imenovala posebna pooblaščenca, ki bosta pred srečanjem predsednikov vlad pripravila končni predlog dogovora«, še napoveduje časnik, ki spominja, da je Janša že »umaknil« svojega zunanjega ministra. Navaja tudi izjave Pusićeve, da se bo vsak slovenski pogajalec pogajal izrecno z njo.

Deli s prijatelji