HRVAŠKA

Hrvaška s slovenskimi prijatelji zaključila zgodbo

Objavljeno 07. marec 2013 11.37 | Posodobljeno 07. marec 2013 14.06 | Piše: T. L.
Ključne besede: memorandum

Kajzer in Pusićeva parafirala memorandum o soglasju med vladama o Ljubljanski banki.

LJUBLJANA, ZAGREB – Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Tone Kajzer sta parafirala memorandum o soglasju med vladama Slovenije in Hrvaške o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke, je hrvaška vlada danes objavila na twitterju.

Za vstop Hrvaške v EU ni več ovir, je na seji hrvaške vlade navdušeno povedal hrvaški premier Zoran Milanović: »S slovenskimi prijatelji smo se dogovorili, da zaključimo zgodbo. Memorandum bom podpisal z Janezom Janšo. Ni več ovir!« In še: »Končali smo zgodbo, gremo skupaj v EU!«

Janez Janša bo memorandum z Milanovićem podpisal v ponedeljek ob 9. uri na gradu Mokrice. Kot poroča STA, bo slovenska vlada, najverjetneje prihodnjo sredo, dokument ratificirala, in sicer z uredbo, saj ratifikacija tovrstnega dokumenta ni potrebna v parlamentu. Šele zatem bo vlada poslala zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v državni zbor. Po oceni Janše je ratifikacijo realno pričakovati v roku meseca dni.

Pusićeva pa je na twitterju zapisala, da bi lahko slovenska vlada zdaj že do konca tega meseca ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, in še dodala, da se bo rešitev vprašanja varčevalcev Ljubljanski banki našla na temelju nasledstvenega sporazuma. Hrvaška vlada je tudi objavila besedilo dokumenta (v priponki). 

Deli s prijatelji