ARBITRAŽA

Hrvaška napoved: V Piranski zaliv bodo odpluli hrvaški ribiči

Objavljeno 30. december 2017 09.16 | Posodobljeno 30. december 2017 09.16 | Piše: STA, P. Pa.

Hrvaški portali poročajo, da naj bi danes v Piranski zaliv zapluli vsaj dve ladji.

LJUBLJANA – Šest mesecev po tistem, ko je arbitražno sodišče objavilo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, bo Slovenija danes začela njeno implementacijo. Zagreb medtem razsodbo še naprej zavrača in je ne namerava izvajati.

Slovenija vseskozi poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji, zlasti na morju. Premier Cerar je tako v sredo dejal, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov in enako pričakuje od Hrvaške. »Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati,« je dejal. Da se bodo izogibali incidentom, zatrjujejo tudi na Hrvaškem, kjer bi radi vprašanje meje znova reševali dvostransko. Savudrijskim ribičem so sicer hrvaške oblasti svetovale, naj še naprej lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, ter jim obljubile zaščito.

Hrvati vztrajajo pri svojem

Po dogajanju v preteklih dneh gre pričakovati, da v Piranskem zalivu ne bo šlo brez incidentov. V petek so namreč v spremstvu hrvaških policistov na slovensko ozemlje vpluli hrvaški ribiči. Po opozorilu slovenskih organov pregona so slovenske vode zapustili. Hrvaški portal 24sata poroča, da sta dve ribiški ladji že v petek napovedali, da bosta izpluli v slovenske teritorialne vode.

Načelnik sektorja za istrsko mejo Loris Kozlevac je za portal dejal, da v petek ni prihajalo do neobičajnih situacij ali izgredov, temveč je šlo za povsem običajna prečkanja hrvaških mej s slovenskimi plovili. »Hrvaška policija vsakodnevno nadzira in varuje mejo na morju, tako je bilo tudi danes. Pravi še, da je hrvaška policija obvestila slovenska plovila, da se nahajajo v hrvaških teritorialnih vodah, in jih zapustila. »Po izdanem opozorilu so slovenska plovila zapustila hrvaške teritorialne vode, hrvaški ribiči in policija pa so ostali na istem mestu.« Dejal je še, da bo policija tudi v prihodnosti varovala svoje meje in hrvaške ribiče. 

image

Foto: posnetek zaslona 24sata

Nova morska meja

Arbitražno sodišče je 29. junija – sedem let in pol po podpisu arbitražnega sporazuma med tedanjima premierjema Slovenije in Hrvaške Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor – objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju.

Pri kopenski meji je sodišče ugotovilo, da sta državi že določili prek 90 odstotkov meje. Na teh območjih sta državi določili, da mejo predstavljajo meje katastrskih občin, ki se ne prekrivajo. Temu načelu je sodišče večinoma sledilo tudi na več kot 20 spornih območjih. Na novo pa je določilo mejo na morju. Presodilo je, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem.

Deli s prijatelji