NA KOŽO

Hokejski mrk na nacionalki

Objavljeno 11. april 2017 00.35 | Posodobljeno 11. april 2017 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Na TV Slovenija ne prepoznajo slovenskega finala Olimpija – Jesenice.

Rok Tamše.

Ne iščite, ne brskajte, vse je zaman! Jutri ne boste mogli v neposrednem televizijskem prenosu spremljati tretje finalne tekme državnega prvenstva v hokeju med Olimpijo in Sij Acroni Jesenicami, ki zna biti celo zadnja, če bodo železarji zmagali še tretjič v tej seriji in dvignili lovoriko za prvaka, še enajstič v samostojni Sloveniji. Pa saj niste mogli videti niti prve in druge tekme. Že pred leti je slovenski klubski hokej sedel na voz, ki drvi v propad. Vanj je že zgrmel jeseniški, ki se zdaj na novo organiziran pobira in želi na pota stare kakovosti in slave. Medtem je ljubljanski hokejski voz prav letos pristal na dnu, tako da bomo jutri zvečer v Tivoliju priča morda dvojnemu zgodovinskemu dogodku, proslavi Jeseničanov in pogrebu finančno in organizacijsko obubožanega Hokejsko-drsalnega društva Olimpija.

Komercialne televizije nimajo nobenega poslovnega interesa, da bi v tej sezoni prenašale tekme Olimpije v ligi EBEL, kjer so bili zmaji popolni avtsajderji, na tribunah tivolske dvorane pa so se znašli le največji hokejski fanatiki, ki že sami sebe poimenujejo mazohisti. Na nacionalni televiziji zasledimo hokejski finale zgolj v kratkih prispevkih dnevnoinformativnega programa. Zanimivo, da v športnem programu RTV Slovenija ne prepoznajo slovenske hokejske tradicije, večnih derbijev med Jesenicami in Olimpijo, in pomena teh za povprečne spremljevalce športa. Ne prepoznajo, da bi kot javna institucija z jasnim poslanstvom in še jasnejšimi obveznostmi do slovenske javnosti in, če že hočete, plačnikov RTV-naročnine skrbeli vsaj za negovanje športne kulture. Pozor, ne govorimo o marginalnem dogodku, temveč o športu, v katerem slovenska reprezentanca igra med svetovno elito in ima dva zaporedna nastopa na olimpijskih igrah.

O športu, kjer ima Slovenija enega največjih zvezdnikov v najmočnejši svetovni ligi NHL. Na nacionalki bi me najverjetneje odpravili z odgovorom, da tega finala DP pač niso imeli v letnem programu. Adijo, fleksibilnost, adijo, poslanstvo, adijo, boj za gledalce. Odlični reportažni avti so neuporabljeni na parkirišču in s tem še precej dražji, prikrajšani so kolegi komentatorji in TV-gledalci. Stroški prenosa ne morejo biti izgovor, ker so obvladljivi. Toda na nacionalki se pač nekdo ni zganil. Zakaj bi tudi se, če pa plača redno kaplja vsak mesec ne glede na (ne)opravljeno. 

Deli s prijatelji