NA KOŽO

Hilda, svetnica 
za sveto deželo

Objavljeno 24. maj 2013 00.15 | Posodobljeno 24. maj 2013 00.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Ko človek razmišlja o Hildi, se nehote spomni križarske vojne z začetka 13. stoletja.

Jadran Vatovec.

Hilda Tovšak je čez noč (čez vikend) postala simbol vseh tistih – ne, res jih ni malo –, ki v Sloveniji ne spoštujejo pravnega reda oziroma pravne države. In kot se spodobi za simbol, nas je na mah združila. Niti naši politiki niso še nikoli sprožili takšne fuzije. Očitno se še najbolj povezane počutimo, ko nas je sram, v kakšni državi živimo. Skratka, mit o pravni državi se je dokončno razblinil in razkril, da naša Iustitia sicer nima preveze čez oči, je pa naga. Do hladnega tuša s Hildo Tovšak je še bilo dovoljeno sanjati. Odslej nič več ne bo, kot je bilo. To pravi celo nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. Pravna država kot sanje, ki jih ne (z)moremo dosanjati. Nočna mora. Lahko pa se tolažimo s tem, da nam je Hilda kot simbol omogočila, da se zavemo vsaj naše skupne nepravne države.

Ko človek razmišlja o prepletenosti Hildine »morale« z dozdajšnjimi nerodnimi poskusi vzpostavljanja pravne države, se nehote spomni četrte križarske vojne z začetka 13. stoletja: čeprav so udeleženci takratnega križarskega pohoda menda nameravali osvoboditi Sveto deželo, so se strinjali, da bodo na željo Benečanov (v zameno za prevoz z njihovimi ladjami) pred tem oblegali in zasedli Zadar. Potem so se še odločili, da bi – če že plujejo mimo – kazalo vdreti tudi v Konstantinopel in ga izropati. Nazadnje do Svete dežele sploh prišli niso. 
Kaj reči o generalnem državnem tožilcu Zvonku Fišerju, ki le zaradi nekakšne objektivne odgovornosti za šlamparijo v primeru Hilde ne namerava uprizarjati pogromaškega lova na čarovnice, in kaj o njegovem varovancu, vodji specializiranega tožilstva Hariju Furlanu, ki bo, če mu bo kdo kdaj dokazal, da je subjektivno odgovoren za kakšno napako, še razmislil, ali res mora zaradi tega odstopiti? Mar ni premierka Alenka Bratušek včeraj sklicala posveta predstavnikov policije, tožilstva, sodstva in pristojnih ministrstev, na katerem so premlevali, kaj je treba ukreniti, da se ne bi še kdaj ponovilo izginotje Hilde Tovšak? Je, ja. Pravosodni minister Senko Pličanič pa je predstavil ukrepe, s katerimi naj bi v prihodnje preprečili takšne neljube zadrege. Bo, torej, vse v najboljšem redu? Sanja svinja o koruzi. 

Deli s prijatelji