PROTIKORUPCIJSKA KOMISIJA

Hidria prijavila ministrstvo za zdravje

Objavljeno 17. oktober 2011 23.15 | Posodobljeno 17. oktober 2011 23.49 | Piše: Li. K./STA

Vodjo sektorja za investicije in javna naročila na ministrstvu Tadeja Štularja pozivajo k odstopu

LJUBLJANA – Podjetje Hidria bo protikorupcijski komisiji prijavilo ministrstvo za zdravje zaradi posla prenove centralne kuhinje s sistemom prezračevanja in preostalih strojnih instalacij v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Vodjo sektorja za investicije in javna naročila na ministrstvu Tadeja Štularja pozivajo k odstopu.

700 tisočakov škode v proračunu

Podjetje Makro 5, ki je v okviru javnega razpisa pridobilo projekt v UKC Ljubljana, je želelo v fazi pred izvedbo projekta zamenjati sistem tujega proizvajalca s primerljivim, a energetsko bistveno učinkovitejšim in z neprimerno konkurenčnejšim sistemom Hidrie, vendar pa je ministrstvo za zdravje tako zamenjavo »izrecno onemogočilo in na ta način državnemu proračunu povzročilo za najmanj 700.000 evrov škode«, trdijo v Hidrii.

Izbrali so dražje

Ob tem pojasnjujejo, da so si svojo visokotehnološko rešitev prizadevali predstaviti že pri projektiranju, vendar pa »kljub vsem vloženim naporom Hidrijina prizadevanja niso obrodila sadov, saj je bil po aktivnem posredovanju vodilnih na ministrstvu, vključno s tedanjim ministrom Borutom Miklavčičem, izbran bistveno dražji tuji proizvajalec.« Kot trdijo v Hidrii, so zadnjega vodilni na ministrstvu tudi sicer izjemno močno favorizirali.

Štular je odsoten

Na ministrstvu za zdravje pa so zapisali, da so z napovedjo Hidrie o prijavi protikorupcijski komisiji seznanjeni, vendar pa danes zadeve zaradi službene odsotnosti Štularja ne morejo komentirati. Dopis bodo preučili, počakali pa bodo tudi na poročilo protikorupcijske komisije, so še navedli.

Deli s prijatelji