VLADNA KRIZA

GZS poziva: Politično krizo rešite takoj

Objavljeno 24. januar 2013 19.54 | Posodobljeno 24. januar 2013 19.54 | Piše: Ma. F., STA

Gospodarska zbornica Slovenije meni, da si okrnjene vlade, v kateri bodo nekateri ministri opravljali le tekoče posle, ne moremo privoščiti.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič.

LJUBLJANA – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) prvake političnih strank in druge vodilne politike v državi poziva, naj v duhu delovanja pravne države in v izogib še hujši gospodarski krizi nujno razrešijo vladno krizo. Okrnjene vlade, v kateri bodo nekateri ministri opravljali le tekoče posle, si ne moremo privoščiti, pravijo.

»V imenu gospodarstva zahtevamo spoštovanje pravne države in urgenten dogovor ključnih političnih akterjev o nujnih ukrepih, ki jih moramo nadaljevati takoj. Okrnjene vlade, v kateri bodo nekateri ministri opravljali le tekoče posle, si ne smemo in ne moremo privoščiti,« so zapisali v današnjem sporočilu GZS. Delovanje take vlade in opravljanje zgolj tekočih poslov na nekaterih ministrstvih je v takih razmerah skorajda enako temu, kot če vlade sploh ne bi imeli, so prepričani.

»Sestanki odpadajo kot po tekočem traku«

Tudi v GZS občutijo, kako je zastalo delovanje vlade, saj da bi morali v zadnjih dveh tednih različnim ministrom predstaviti nove konkretne predloge ukrepov za izhod Slovenije iz krize, uspelo pa se jim je srečati le z dvema ministroma. »Ta teden sestanki odpadajo kot po tekočem traku,« pravijo v zbornici.

Predlogi rešitev GZS – med drugim na področju gradbeništva, insolventne zakonodaje, reševanja gospodarskih sporov, tehnološke politike – žal stojijo zaradi vladne krize, ki ji ni videti konca, ocenjujejo. V GZS še pravijo, da razumejo »frustracijo državljanov, ki jo povzroča tako ravnanje nekaterih vodilnih slovenskih politikov«, hkrati pa pozivajo sindikate k razumnim predlogom, ki bodo uresničljivi, da ne bi zašli v še globljo krizo.

Kriza vpliva tudi na podjetja

Od podjetij so na vprašanja o morebitnem vplivu politične krize na poslovanje za zdaj odgovorili v Mercatorju in Krki. V Mercatorju pravijo, da »vsakršno poglabljanje posledic gospodarske krize, povečevanje števila brezposelnih, s tem pa tudi nadaljnje upadanje kupne moči prebivalstva in večanje nezaupanja potrošnikov, zelo vplivajo na poslovanje vseh podjetij, ki smo odvisna predvsem od domače potrošnje«. V trgovcu dodajajo, da sicer izvajajo ukrepe za stabilizacijo poslovanja in ohranjanje zadovoljstva strank, da pa le z notranjimi viri ne morejo nadomestiti vseh vplivov na povpraševanje. »Zato upamo, da bodo nadaljnji tako politični kot gospodarski ukrepi usmerjeni v iskanje učinkovitih rešitev za ugodnejše razmere za poslovanje in zaposlovanje, naložbe in zagon gospodarstva ter predvsem dvig zaupanja potrošnikov,« so zapisali.

V Krki pa pravijo le, da so njihova dejanja, s katerimi si bodo zagotovili dolgoročen obstoj in razvoj, vlaganja v razvoj in raziskave, v znanje, v prodajo njihovih izdelkov, zagotavljanje ustreznih marketinško–prodajnih aktivnosti in osvajanje novih trgov.

Deli s prijatelji