PREDSEDNIK MIRI

»Grški scenarij je izmišljotina«

Objavljeno 09. julij 2011 20.06 | Posodobljeno 10. julij 2011 00.00 | Piše: Mo. S./STA

Danilo Türk pomirja: Sloveniji ne grozi nobena velika nevarnost

Predsednik države se je mudil na Koroškem, na fotografiji z županjo občine Črna na Koroškem Romano Lesjak
ČRNA NA KOROŠKEM – Predsednik republike Danilo Türk je kot slavnostni govornik na 21. srečanju državnikov z ljudstvom pod najevsko lipo nad Črno na Koroškem poudaril pomen dialoga v skupnih prizadevanjih za uspešno, učinkovito in pravično državo.

Izpostavil je, da smo v teh dneh veliko slišali o nevarnosti, ki naj bi grozila Sloveniji, češ da se državi lahko dogodi nekakšen grški scenarij. »Tako retoriko, tako razmišljanje in tako izmišljotino moramo zavrniti. Sloveniji ne grozi nobena velika nevarnost. Slovenija ima lepe priložnosti,« je poudaril in dodal, da te priložnosti ne bodo avtomatično izkoriščene, ampak se moramo zanje potruditi, tudi z boljšim političnim dialogom.

Potrebujemo boljši dialog

Poudaril je pomen delovanja za skupnost pred delovanjem za lastne interese in izpostavil, da lahko Slovenci s sposobnostmi, ki jih že imamo, in s pametnejšim dialogom, ki ga še potrebujemo, ustvarimo državo, ki jo hočemo in smo jo sposobni imeti. Po njegovih besedah potrebujemo državo, ki bo uspešna, učinkovita in predvsem pravična in ki bo kot taka tudi najlepša oddolžitev izročilu najevske lipe.

Pravico moramo dosegati hitrejše in boljše

Zato potrebujemo pravno državo, kot jo imamo danes. »Pravne instrumente moramo znati upravljati bolje in hitreje, pravico moramo dosegati bolje in hitreje in več moramo storiti za to, da bo avtoriteta naših pravosodnih in drugih državnih ustanov bolj spoštovana,« je še dodal.

Deli s prijatelji