OPOZORILO

Greste v Vinico na festival Schengenfest? Policija svari

Objavljeno 01. avgust 2014 16.59 | Posodobljeno 01. avgust 2014 16.59 | Piše: A. L.

Policija svetuje previdnost pri nakupu vstopnic, saj lahko pride do goljufij in zlorab.

VINICA – Udeležencem prireditve v Vinici (festival Schengenfest) policisti svetujejo, naj poskrbijo za varnost svojega premoženja. Vozila naj parkirajo na površinah, ki so določena za to, in jih skrbno zaklepajo. Zaprejo naj okna in vrata, v vozilih naj ne puščajo predmetov. Dokumente, denar, bančne kartice, mobilne telefone in druge vrednejše predmete naj imajo ves čas pri sebi in pod nadzorom. V preteklih letih so obiskovalci policistom sicer naznanili številne tatvine mobilnih telefonov in drugih predmetov, ki so jih kasneje sami našli ali jih je organizator hranil med najdenimi predmeti, dodajajo.

V primeru, da bodo obiskovalci potrebovali pomoč, naj takoj pokličejo na številko 113 ali poiščejo policiste, ki bodo vse dni prisotni na prireditvenem prostoru in v okolici.

Pozor, ponarejene vstopnice

Ob tem pa opozarjamo tudi na previdnost pri nakupu vstopnic, saj predvsem pri spletnih nakupih lahko pride do goljufij in zlorab: »Na lanski prireditvi so policisti zasegli več kot 60 ponarejenih vstopnic, ki so jih v večini primerov oškodovanci kupili prek spletnega portala. Ob nakupu so prejeli tudi ponarejena potrdila o plačilu. Obiskovalcem svetujemo nakupe na prizorišču ali na pooblaščenih prodajnih mestih.«

Pa še nasvet voznikom: »Vozijo naj le spočiti in trezni. V nasprotnem primeru naj vožnjo prepustijo nekomu, ki ni užival alkoholnih pijač. Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi namreč bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.« Na PU Novo mesto dodajajo, naj pešci poskrbijo, da bodo vidni in hodijo ob robu vozišča. Cesto naj prečkajo le, ko se prepričajo, da to lahko storijo varno za sebe in druge udeležence v prometu. Vozniki naj bodo pozorni na udeležbo pešcev v cestnem prometu, prilagodijo hitrost vožnje in pešcem omogočijo varno udeležbo v prometu.

Kopanje v Kolpi?

»Tisti, ki bodo osvežitev poiskali v reki Kolpi, ne smejo pozabiti na osnovne varnostne ukrepe, ki jim lahko rešijo življenje. Kopalcem svetujemo, naj ne skačejo v vodo, ko so vroči in potni – telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode. Pred plavanjem naj ne pijejo alkoholnih pijač. Izjemno nevarni so skoki v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih. Previdni naj bodo tudi pri hoji ob vodi, še zlasti, če hodijo po strmih bregovih reke, kjer se zdrs lahko tragično konča,« še opozarjajo na PU Novo mesto.

Deli s prijatelji