HITRO SPREMENLJIVO VREME

Greste v gore? Pazite se strel

Objavljeno 13. avgust 2011 12.10 | Posodobljeno 13. avgust 2011 12.10 | Piše: P. J.

Gorski policisti bodo delili nasvete o varnem gorništvu

Gorska policija je v pripravljenosti

LJUBLJANA – Gorska policija bo ta vikend o nevarnostih v gorah in o primerni opremi opozarjala gornike na Zadnjici, Doliču, Prehodavci, v Vratih in na Triglavu.

Veliko lahko naredimo sami

Gorski policisti s pripadniki Gorske reševalne zveze Slovenije pripravijo načrt aktivnosti, ki se izvajajo vse leto. Policisti pozornost namenjajo opremi in psihoifizčnemu stanju gornikov ter primernosti planinske ture. Opozarjajo pa tudi, da vsak posameznik za varnost v gorah lahko naredi največ sam.

Dnevi se krajšajo

V poletnih mesecih policisti obiskovalcem gora tudi svetujejo, kako se varno in pravilno gibati. Pri izbiri poti in cilja pa je, tako pravijo, treba upoštevati tudi vremenske razmere, ki se v srednjih Alpah izredno hitro spreminjajo prav v mesecu avgustu. Nevihte, ki so v avgustu zelo pogoste, mnogokrat spremljajo strele. Pri načrtovanju poti pa moramo upoštevati tudi to, da je avgustovski dan že krajši, kot je bil v juliju.

Helikoptersko reševanje

Organizirano dežurstvo reševalne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah poteka od 3. junija, in sicer junija in septembra ob petkih, sobotah in nedeljah, v juliju in avgustu pa tudi preostale dni v tednu.

Deli s prijatelji