DVOJNA MERILA

Gospod Semolič, kdaj se boste upokojili?

Objavljeno 30. maj 2011 11.16 | Posodobljeno 30. maj 2011 12.00 | Piše: Aleksandar Lukić

Dopolnil bo 64 let, v pokoj še ne gre, na zavodu pa 30.000, mlajših od 30 let

Dušan Semolič, šef ZSSS
LJUBLJANA – To je vprašanje, ki smo ga zastavili enemu glavnih borcev proti vladni pokojninski reformi in prvemu sindikalistu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušanu Semoliču. Odgovora na to in še tri druga vprašanja v povezavi z njegovim upokojevanjem (med drugim tudi, ali je že izpolnil katerega od upokojitvenih kriterijev, in če ga je, zakaj se še ni upokojil) nismo dočakali.

Pa je vprašanja v elektronski poštni predal dobil vsaj trikrat: prvič 11. maja (danas je 30. maj), nato 13., nazadnje pa 23. maja. Klicev je bilo več kot pet (zadnji 26. maja), v enem od mnogih telefonskih pogovorov s tajništvom pa so nam celo dejali, da je odgovore že odposlal. A v naš poštni predal niso prispeli, pa čeprav smo jih nato poklicali še večkrat in prosili, naj jih prepošljejo.

Zakaj nas to zanima?

Nova pokojninska reforma predvideva, da bi se upokojitvena starost povečala na 65 let. Sindikalist Semolič, sedeč na vrhu sindikata, ki je lani s članarinami v blagajno pospravil 2,33 milijona evrov (26.000 evrov več kot predlani, kar v nasprotju z gospodarskim stanjem dejansko pomeni rast), se je rodil 8. avgusta 1947 (vir: uradni list). To pomeni, da bo letos dopolnil 64 let. Glede na to, da se mu eden od mnogih mandatov pri ZSSS izteče naslednje leto in je v nedavnem intervjuju izjavil, da ga bo izpeljal do konca, bo ob izteku torej star 65 let.

To pomeni, da je Semolič eden tistih, ki bi naslednje leto že izpolnjeval upokojitveni kriterij nove, predlagane pokojninske reforme. Ta za moške predvideva, kot vlada piše na svoji spletni strani, da bi se leta 2021 upokojevali pri 65 letih. Zakaj se Semolič ni upokojil in prepustil mesto mlajšim, če je izpolnil pogoje oziroma ali jih je sploh že izpolnil, mu v 20 dneh ni uspelo odgovoriti.

Naj dodamo, da je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih preko 27.000 brezposelnih oseb, mlajših od 30 let. Polovica od teh je mlajša od 26 let – skoraj 7000 pa je iskalcev prve zaposlitve.
Deli s prijatelji