RAZKRIVAMO

Google cenzurira poročanje o peklenskem načrtu iz Maribora; boste to dopustili?

Objavljeno 10. avgust 2014 11.20 | Posodobljeno 10. avgust 2014 11.20 | Piše: E. N.

Na Slovenskih novicah razkrivamo Googlov načrt, da bi cenzuriral poročanje o poskusu umora študentke v Mariboru. In Googlu sporočamo: Tu je povezava, tukaj lahko vesoljna Slovenija cenzurirani članek prebere v celoti.

Josip Juhas in Mitja Bohak sta včeraj dobila vsak po tri leta in tri mesece zapora. Foto: Tadej Regent

Kar je bilo enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno, pravijo.

Nedvomno zelo pametni in ugledni sodniki Sodišča Evropske unije so pred kratkim staknili glave in se odločili, da to ni prav. Evropejci imajo pravico do pozabe, so modrovali. Spletnim iskalnikom so naročili, naj posameznikom omogočijo zahtevke za izbrise vsebin, ki zaradi starosti ali nepomembnosti niso več smiselne oziroma bi bile žaljive do posameznika.

Dober namen, kaj pa za zlikovce?

Človek bi odločitev o pravici do pozabe še razumel: vsi vemo, da smo kdaj naredili kakšno neumnost, za katero se kesamo, zato bi bilo prav, da se ne pojavlja več ob iskalnih zadetkih vašega imena, ki bi ga delodajalec ali vaša simpatija vtipkala v Googlov iskalnik.

Tak je, recimo, primer Španca, ki je vso pravniško zadevo na sodišču tudi zakuhal: pred 16 leti je bankrotiral, zato je šla njegova hiša na dražbo. A mu je uspelo rešiti stisko in se postaviti nazaj na noge: hišo in dolgove je odplačal in živi pošteno življenje. Vendar pa se je 16 let star časopisni članek o njegovih denarnih težavah vedno znova pojavljal ob njegovem imenu na Googlu.

Manj je sodba razumljiva v primerih, ko gre za poročanja o pravnomočno obsojenih zločincih, tudi za najbolj sprevržena dejanja. Ali je objavljeni članek o naklepu umora študentke v Mariboru tako žaljiv do nesojenih morilcev, da so upravičeni do cenzure?

Tisti dan bom tvegal za življenje ali pa denar, če nam je usojeno, bo šlo vse gladko.« 
- Takole se je prek e-pošte Mariborčan s pajdašema dogovarjal za umor

Do prvih zlorab ni trajalo dolgo

Slovenski nepridipravi so očitno prav posebej podjetni, saj so po obelodanitvi sodbe Evropske unije pljunili v roke in si dejali, da kaže naivno dobrohotnost evropskih sodnikov lepo izkoristiti.

Drugače si namreč ne znamo razlagati obvestila, ki smo ga prejeli od Googla, da bo poslej cenzuriral naš članek o pravnomočno obsojenih (!) Mariborčanih, od mladosti še skoraj smrkavih pod nosom. Google nam je v izborni angleščini, saj slovensko kakopak ne znajo ali nočejo znati, poslal tako obvestilo:

Notice of removal from Google Search

We regret to inform you that we are no longer able to show the following pages from your website in response to certain searches on European versions of Google:
http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/za-nacrtovani-umor-sta-dobila-po-10-let

Prevod bi se glasil približno takole: »Obvestilo o umiku iz Googlovega iskalnika: z obžalovanjem vas obveščamo, da ne moremo več prikazovati sledeče strani z vašega spletnega portala v povezavi z določenimi iskanji v evropskih različicah Googla.«

Za kaj je sploh šlo?

Leta 2011 so trije Mariborčani v računalniškem podjetju zaposlili mlado študentko za administrativna dela. Že prvi dan službe, ki se je je mladenka tako veselila, so jo nič hudega slutečo nezgodno zavarovali za milijonske zneske in nato skovali peklenski načrt: v gozdu bi jo potolkli do smrti, krivdo naprtili lokalnemu klošarju, pobrali zavarovalnino in preostanek življenja živeli na veliki nogi.

K sreči se jim je zalomilo in študentka je ostala živa: zavarovalnica Merkur ni potrdila sklenitve takega zavarovanja, dohitela pa jih je roka pravice. Na sodišču so javno obelodanili njihove načrte do zadnje podrobnosti, saj so bili tako naivni, da so se o umoru pogovarjali kar prek e-pošte. Sodnica je bila brez milosti: mariborska zlikovca je za 10 let poslala v keho, a so jima kasneje sodni organi kazen spremenili v milejšo enoletno.

Preberite članek iz leta 2011, ki vam ga Google hoče cenzurirati! Dostopen je v celoti: kliknite tukajimage

Na Novicah smo se za objavo odločili zato, ker je umor poleg pedofilstva najbolj zavržno človeško dejanje, zato ni prav, da bi vam evropski sodniki solili pamet s tem, kaj o nesojenih morilcih iz Maribora smete ali ne smete prebrati.

 

Deli s prijatelji