PRAVILA VELJA POZNATI

Globa zaradi regrata znaša do 7000 evrov

Objavljeno 02. april 2017 08.40 | Posodobljeno 02. april 2017 08.42 | Piše: Oste Bakal

Nabiranje in prodaja divjih sadežev in zelišč vas lahko drago staneta.

Dobra novica je, da pri nabiranju regrata ni količinske omejitve. Foto: Igor Modic

LJUBLJANA – Pomladno prebujanje narave, sprehodi, nabiranje divjih sadežev in zelišč razveseljujejo številne Slovence. Sezona nabiranja čemaža in regrata je na vrhuncu. Večina nabira za svoj obrok in posladek, če pa želite darove narave uradno prodati na tržnici ali kako drugače, vas čaka izpolnitev kupa papirjev, brez katerih opravljate delo na črno. Država namreč v enem letu ni storila nič, da bi zmanjšala birokracijo, postopki pridobivanja »dovoljenj« pa so dolgi in zapleteni. Prodaja nabranega regrata, čemaža ali divjih špargljev v okviru prodaje nabranih gozdnih sadežev ali zelišč spada pod osebno dopolnilno delo (ODD). Če tega ne prijavite, vas lahko finančna uprava (Furs) zaradi dela na črno oglobi s 1000 do 7000 evrov.

Kmetom, ki jim regrat zraste na njihovem kmetijskem zemljišču, osebnega dopolnilnega dela ni treba prijaviti, saj gre v tem primeru za osnovno kmetijsko dejavnost. Vsi drugi pa za prodajo regrata potrebujejo vrednotnico. A do te vodi dolg in zapleten postopek. Najprej potrebujete elektronski naslov. Prijavo ODD namreč lahko opravite na upravni enoti in na spletnem portalu Ajpesa, a je za to potrebno digitalno potrdilo. To je brezplačno, pridobite pa ga na upravni enoti, kamor osebno dostavite vlogo s spleta. Na vaš elektronski naslov vam nato pošljejo prvo geslo, dva dni pozneje pa po pošti še drugo. Šele nato lahko prek spleta prevzamete digitalno potrdilo, s katerim se prijavite v register ODD. Toda niti to še ni vse. Brez vrednotnice – potrdila, da ste prijavili ODD – regrata namreč ne morete prodajati. Vrednotnica stane devet evrov, ko prodajate, pa jo morate imeti ves čas pri sebi. Pridobite jo na portalu e-uprava ali na upravni enoti, velja pa samo za koledarski mesec, torej si morate vsak mesec zagotoviti novo. Kazen za delo brez vrednotnice je od 400 do 5000 evrov.

Kmet mora dovoliti

Finančno upravo morate vsake pol leta obveščati o prihodku iz ODD, ki pa v posameznem polletju ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač oziroma približno 3000 evrov. Obrazec lahko oddate na spletnem portalu eDavki ali se odpravite na finančni urad. Hkrati morate enkrat na mesec za dohodke preteklega meseca oddati še napoved za odmero akontacije dohodnine iz dohodka iz drugega pogodbenega razmerja.

Pri prodaji regrata, čemaža ali divjih špargljev morate izdajati račune v najmanj dveh izvodih in kopije hraniti 10 let, vendar zanje ni treba imeti davčne blagajne. Ob vseh teh birokratskih ovirah pa je dobra novica vsaj to, da pri nabiranju regrata ni količinske omejitve. Nabirate ga lahko tudi na zasebnih neobdelanih kmetijskih zemljiščih. Zakon o kmetijskih zemljiščih namreč izrecno določa, da mora lastnik ali zakupnik neobdelanega kmetijskega zemljišča dovoliti rekreativno nabiranje med drugim regrata. Pri tem seveda ne smete povzročati škode, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu. 

Deli s prijatelji