POPLAVE

Gasilci so jih iz kampa devet rešili s čolnom

Objavljeno 29. april 2017 16.29 | Posodobljeno 29. april 2017 16.29 | Piše: Špela Ankele

Ob treh ponoči je Sava Bohinjka poplavila kamp Danica na robu Bohinjske Bistrice.

Pod vodo so bili vsi objekti, ki stojijo ob jezerskem bregu. Foto Špela Ankele

BOHINJSKA BISTRICA – Rek, da ima v Bohinju dež ta mlade, se je znova potrdil včeraj, saj so po dveh dneh močnih padavin pod vodo ostali mnogi travniki v Spodnji Bohinjski dolini. Zaradi vdora vode je bila tik pred Bohinjsko Bistrico zaprta glavna cestna žila med Bledom in Bohinjem. Gladina Bohinjskega jezera je po grobi oceni narasla za dva metra, zato je voda vdrla v objekte, ki ležijo na jezerskem bregu. Mnogo preglavic so narasle vode prinesle tudi turistom, ki so v noči na petek nameravali prespati v kampu Danica. Ker je voda tudi v bližini kampa hitro naraščala, so gasilci okoli treh ponoči tiste, ki so še bili v prikolicah, evakuirali na varno.

Med gosti sta bila ta teden tudi Denise in Cade Sobye. Švicarsko-novozelandski popotniški par je v kamp na robu Bohinjske Bistrice prišel že v začetku tedna. »V torek sva iz Ljubljane prišla v Bohinj. Prikolico sva sprva parkirala globlje v kampu, a jo nato v četrtek, ko je že ves dan močno deževalo, pomaknila bolj proti izhodu. Preden sem minulo noč šla spat, sem opazila, da je voda že močno narasla in da je večina kampa že pod njo. Ker nisem želela, da bi se zbudila na mokrem, sva avto in prikolico raje odpeljala nekoliko višje. Prespala sva na parkirišču pred kampom. Kot kaže, sva se kar dobro odločila,« nam je o tem, kako sta se še pravočasno umaknila pred naraslo vodo, včeraj dopoldne pripovedovala Denise Sobye.

Začelo se je okoli 23. ure

Po besedah domačinov je Sava Bohinjka začela hitro naraščati okoli 23. ure, nekako takrat se je hitro dvignila tudi jezerska gladina. »Ob treh zjutraj je pri bencinskem servisu poplavilo glavno cesto, zato smo o tem obvestili pristojne službe in zavarovali območje. Ob rednem pregledu smo še ugotovili, da je Sava Bohinjka pri kampu Danica prestopila bregove. Z reševalnim čolnom smo devet ljudi, ki so bili v prikolicah, parkiranih po kampu, prepeljali na varno, nekateri gostje pa so z gumijastimi čevlji sami zagazili v vodo,« je o nočnem reševanju povedal Silvo Režek, poveljnik PGD Bohinjska Bistrica. Poleg gasilcev iz tega društva so bili včeraj na terenu še njihovi kolegi iz društva Savica - Polje, kajti tam je voda vdrla v nekaj kleti.

Zaradi narasle vode v noči na petek ni bilo pokonci le kakih trideset bohinjskih gasilcev, ampak ni bilo spanca niti za zaposlene v Turističnem društvu Bohinj, pod okrilje katerega spada kamp Danica. »Za goste, ki smo jih evakuirali iz kampa, smo prenočitev uredili v bližnji dvorani, kamor smo namestili postelje in poskrbeli za topel čaj. Večina gostov, ki je bila v noči na petek v kampu, so bili domačini, tu pa sta bila tudi dva tujca,« je po neprespani noči povzela Milena Košnik, vodja Turističnega društva Bohinj. Dodala je, da so se že dan prej pripravili na naraščanje vode, saj so poskrbeli, da so uporabniki kampa večje predmete, kot so hladilniki in podobno, postavili višje. Ko smo včeraj dopoldne obiskali poplavljeni kamp, je prostore med prikolicami še vedno zapolnjevala voda, prikolice, parkirane bližje vhodu, pa so s pomočjo traktorja že lahko izvlekli iz narasle vode.

»Takšnih poplav smo v Bohinju že vajeni, saj se zgodijo približno enkrat na leto. Tokrat so bili dobro vidni ukrepi, ki smo jih v preteklosti naredili na vodotokih. Sava Bohinjka ne poplavlja več ponekod, kjer bi v preteklosti ob podobnih razmerah že prestopila bregove,« je povzel bohinjski župan Franc Kramar, z vidnim učinkom protipoplavnih ukrepov pa so se strinjali tudi domači gasilci.

V Tržiču evakuirali petčlansko družino

Močno deževje je preglavice povzročilo tudi v nekaterih drugih delih Slovenije. Največ padavin je v teh dneh padlo v Bohinju in v Zgornjem Posočju. O nevšečnostih poročajo tudi iz Tržiča, kjer je zemeljski plaz ogrožal dvorišče stanovanjske hiše, zato so iz nje evakuirali petčlansko družino, ki so ji zavetišče ponudili sorodniki. Cesta na Ljubelj je bila zaradi zemeljskega plazu zaprta, plaz je cesto zasul tudi v občini Črna na Koroškem, kjer je na Ludranskem Vrhu še en zemeljski plaz ogrožal stanovanjski objekt. 

Reševalci naleteli na skalni podor

Malo pred pol četrto uro zjutraj se je v soteski pri Igli v naselju Podveža v občini Luče na regionalno cesto Luče–Solčava sprožil skalni podor, med katerim so posamezne skale merile v premeru tudi prek štiri metre. Kot je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, je bila zaradi plazu in poškodovanega cestišča cestna povezava povsem prekinjena, dostop do kraja dogodka pa je bil zaradi ponavljajočih se podorov izjemno nevaren tudi za gasilce, policiste ter predstavnike štaba Civilne zaščite občine Luče. Ko je policistom in gasilcem uspelo zavarovati kraj dogodka, so bili tja napoteni izvajalci z gradbeno mehanizacijo, da so lahko začeli sanirati skalni podor.

Plaz se je na srečo sprožil v času, ko na cesti ni bilo vozil, zato poškodovan ni bil nihče. To je nekoliko več težav povzročilo reševalcem nujne medicinske pomoči, ki so bili obveščeni, da nekdo iz Solčave potrebuje nujno zdravniško pomoč in prevoz v bolnišnico. Na kraj dogodka so prispeli gasilci iz Solčave, ki so obolelega s svojim terenskim vozilom prepeljali do reševalnega vozila, da so ga nato reševalci lahko prepeljali v oskrbo v celjsko bolnišnico. Istočasno je nekdo v Solčavi potreboval nujno medicinsko pomoč, reševalci pa so ravno na poti do obolelega naleteli na skalni podor, ki jim je preprečil dostop. Že v četrtek zvečer se je plaz sprožil tudi v Belih Vodah pri Šoštanju in prav tako delno zaprl lokalno cesto. Prav tako so morali gasilci posredovati v Gornjem Gradu, kjer so črpali vodo iz hiše v Tiroseku, meteorna voda pa je zalila tudi kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Lampreče v Črni na Koroškem, zato so bili prav tako aktivirani tamkajšnji gasilci. M. M.

 

Deli s prijatelji