ANONIMNO PISMO

Gasilcem zminirali novo cisterno!

Objavljeno 10. november 2017 13.46 | Posodobljeno 10. november 2017 13.48 | Piše: Mojca Marot

PGD Podgorje vplačalo nepovratnih 20.000 evrov avansa za Tatrin kamion. Občina Slovenj Gradec pa zdaj noče dodati obljubljenih 100.000 evrov.

Gasilsko vozilo češkega proizvajalca Tatra, ki naj bi imelo boljše karakteristike od primerljivih vozil. Fotografije: S. N.

PODGORJE PRI SLOVENJ GRADCU – Na naše uredništvo je prispelo anonimno pismo, v katerem zaskrbljeni krajani Podgorja, kot so se podpisali, izražajo bojazen, da bo njihovo Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Podgorje ostalo brez težko pridobljenega denarja in tudi brez cisterne, ki naj bi jo kupili. In to zaradi netransparentnosti, saj naj bi predsednik PGD Marko Golob, ki naj bi imel interes v prihodnosti postati uradni zastopnik češkega podjetja Tatra, avans za vozilo v višini 20.000 evrov nakazal, preden se je o tem posvetoval z Mestno občino Slovenj Gradec, ki bi zanj morala prispevati 100.000 evrov proračunskega denarja. Ker društvo ni objavilo razpisa, jim občina zdaj denarja ne da, krajani pa se bojijo, da bodo gasilci ostali brez cisterne in tudi že plačanih 20 tisočakov avansa, saj Čehi naj ne bi hoteli nič slišati o preklicu naročila.

206.180 evrov je vrednost želene gasilske cisterne.

Šest ponudb

Predsednik PGD Podgorje Marko Golob je 20.000 evrov, kolikor naj bi gasilci zbrali s prostovoljnimi prispevki krajanov, Tatri nakazal 14. marca letos in nam v dokaz poslal potrdilo Delavske hranilnice, prek katere je bilo nakazilo izvedeno.

Za nakup nove gasilske cisterne so se odločili že pred leti, saj zdaj uporabljajo 27 let staro in že povsem dotrajano Tamovo cisterno. »Po planu nabave do leta 2020, ki je bil potrjen tako s strani poveljnika občinskega gasilskega poveljstva kot slovenjgraškega župana, je bilo za nakup novega vozila letos na vrsti naše društvo. Občina bi ga financirala s 100.000 evri, preostalo bi gasilci zbrali sami,« pojasnjuje Golob. In zatrjuje, da so se vse v zvezi z nakupom dogovarjali na sejah upravnega odbora, na katerem so bili prisotni tudi člani nadzornega odbora in tehnična komisija, torej celotno vodstvo PGD. »Celotni postopek je bil transparenten, saj smo pridobili šest ponudb različnih proizvajalcev: Man, Svit-Zolar, Mercedes-Benz, Tatra in Scania. Vse ponudbe so upravni in nadzorni odbor ter tehnična komisija na sestankih pregledali skupaj in se odločili, da je najboljša ponudba češkega proizvajalca Tatra,« navaja Golob.

Promocijska cena

Odločitev društva so na izredni seji podprli tudi predstavniki Gasilske zveze Mislinjske doline, poveljnik Branko Smrtnik in predsednik Jože Kašnik. »Odločitev za Tatro je bila sprejeta, ker je vozilo v primerjavi s konkurenčnimi nižje za 30 centimetrov, boljše ima tudi druge karakteristike. Na grbinastem terenu je nagibanje minimalno, premagovanje bočnih nagibov pa je večje kot pri konkurenčnih vozilih. Cena enakega vozila iz proizvodnje je 298.961 evrov, cena želenega pa 206.180 evrov. Nam je namreč uspelo pridobiti promocijsko ceno, ki je nižja za skoraj sto tisočakov. To pa tudi zato, ker v Sloveniji še ni gasilskega vozila tatra in so bili Čehi pripravljeni še nekoliko znižati ceno. Prav tako gre za vozilo, ki je bilo namenjeno le za demonstracije in še ni bilo uporabljeno, niti registrirano, v dokumentaciji pa bi bilo navedeno letošnje leto proizvodnje, kar tudi po definiciji finančnega ministrstva ustreza novemu vozilu. Kako deluje na zahtevnem terenu, smo se predstavniki PGD Podgorje in člani tehnične komisije Gasilske zveze Slovenije (GZS) prepričali februarja letos na Češkem na lastne oči,« pojasnjuje Golob.

Da so upravičeni do sofinanciranja in povračila DDV, jim je zagotovila tudi krovna GZS. Golob ob tem priznava, da jim je občina pri nakupu postavljala vedno nove in nove zahteve. »Rekli so nam, da ne bi bilo nobenih zapletov, če bi izbrali vozilo katerega drugega proizvajalca. Kljub strokovnemu mnenju GZS in navedbam o zahtevni konfiguraciji terena so naši argumenti naleteli na gluha ušesa,« pravi Golob. Njihovo odločitev pa so podprli člani in krajani Podgorja na izrednem občnem zboru. Zdaj pa krajani Podgorja predlagajo zbor krajanov še s slovenjgraško občino. Golob zato meni, da imajo neke druge interese tisti, ki nasprotujejo nakupu vozila tatra, ki po voznih lastnostih presega konkurenco, sploh kar se tiče dostopnosti terena in premagovanja ovir.

Občina odkrila odstopanja

Da so bili z nakupom vozila seznanjeni in tudi zaprošeni za mnenje glede ustreznosti, pritrjuje poveljnik GZS Franci Petek. »Če se vozilo registrira kot gasilsko vozilo, mora biti v skladu s tipizacijo GZS. Če želijo kandidirati na razpisu za sofinanciranje gasilske opreme in vozil, pa mora vozilo ustrezati še razpisnim pogojem,« pojasnjuje Petek. In dodaja: »Podvozje vozila tatra ustreza kriterijem iz tipizacije, lahko se kupi tudi rabljeno vozilo do določene starosti. Kakšno vozilo in pod kakšnimi pogoji bo društvo ali občina kupilo, pa je stvar investitorja, v tem primeru torej obeh. Na žalost pa na način nakupa (brez razpisa) nismo imeli vpliva, saj je to stvar organov društva in odgovornih na občini.«

In kaj pravijo na Mestni občini Slovenj Gradec? »Mi v delovanje društev ne smemo in ne moremo posegati, pri čemer gasilska društva niso nobena izjema. V delu, ko gre za javni denar, pa smo dolžni preveriti, ali društvo deluje zakonito in na podlagi meril za dodelitev sofinancerskih sredstev iz proračuna. V tem primeru smo zaznali odstopanja, zato smo izplačilo že odobrenih 100.000 evrov zadržali,« odgovarjajo. Zgodba torej očitno še zdaleč ni končana. Golob pa upa, da bodo predstavniki MO Slovenj Gradec spremenili mnenje in upoštevali tudi njihove argumente. »Krajani Podgorja so razočarani predvsem nad odnosom mestne občine, medtem ko se večina strinja, da novo vozilo nujno potrebujemo. In prepričan sem, da ga bomo na koncu tudi kupili, in to prav češko tatro,« pove predsednik PGD Podgorje. 


 


 

 

Deli s prijatelji