ŠOKIRANI

Gasilcem ukradli vse, kar so imeli

Objavljeno 16. november 2015 16.17 | Posodobljeno 16. november 2015 16.16 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

PGD Križi je ostalo brez edinega vozila, škode za najmanj 50.000 evrov. V kombiju tudi nov dihalni aparat, kupili so ga z izkupičkom od veselice.

ŽUŽEMBERK – »Za nas gasilce je bila tatvina kombija velik šok. Sploh si je ne znamo razložiti, tudi tega ne, kam so ga tatovi odpeljali. In hkrati je tudi presenečenje, da se takšne tatvine sploh lahko zgodijo. Kombi je bil tako rekoč vse, kar smo imeli, če seveda ne upoštevamo gasilskega doma. Tako smo ostali brez opreme,« je včeraj okoli poldneva dejal Roman Setnikar, predsednik Prostovoljnega društva Križi pri Žužemberku.

Že nekaj pred šesto uro zjutraj je izvedel, da je iz garaže gasilskega doma izginilo njihovo edino vozilo renault master za prevoz moštva, v katerem je bilo tudi veliko gasilske opreme; od cevi, prenosne črpalke, dihalne tehnike do povsem nove motorne žage, celo nov dihalni aparat je bil notri, ki so ga kupili z izkupičkom od letošnje veselice. Vsako leto jo pripravijo in denar namensko uporabijo, lani na primer so obnovili dom, letos so kupili dihalni aparat. Več kot 1600 evrov so odšteli zanj in v kombi so ga dali pred tremi tedni.

Da so imeli v gasilskem domu nepovabljene goste, je prvi posumil Alojz Škufca, eden od aktivnejših članov, ki se je včeraj okoli pol šeste peljal v službo. Pot ga vodi mimo gasilskega doma in pogled so mu pritegnila odprta stranska garažna vrata. Takoj je poklical poveljnika in predsednika, ali je morda kdo izvozil z vozilom. Ni, torej je avto nekdo ukradel! Tako se je novica o tatvini kombija kot blisk razširila po okoliških vaseh, ljudi pa je predrznost tatov pretresla toliko bolj, ker so tudi občani okoliških vasi prispevali za kombi. Sploh pa ti kraji živijo z gasilstvom, saj skoraj ni hiše, kjer ne bi bil doma vsaj kak gasilec. »Približno 60 članov imamo, od tega je 20 operativcev,« pove predsednik PGD Križi, društva, ki združuje štiri vasi: Dolnji in Gornji Križ, Vrh pri Križu in Vrhovo pri Žužemberku.

Lani so gasilci praznovali štiri desetletja obstoja in za okrogel jubilej so povsem obnovili gasilski dom; zamenjali so okna in vrata, naredili izolacijo, fasado, pročelje so ozaljšali s fresko zavetnika gasilcev sv. Florjana. »Ravno ko smo delali fasado, se je le nekaj sto metrov stran zgodila tragična nesreča, ko je strmoglavilo letalo,« se je sogovornik spomnil tragedije, v kateri sta življenje izgubila fotograf Vesmin Kajtazovič in njegov oče image. Takrat so gasilci, ki so bili pri gasilskem domu, vse spustili iz rok in odhiteli pomagat.

»Kakšnega večjega požara v naših vaseh na srečo že več let ni bilo, gremo pa pomagat, kamor je treba, sodelujemo v različnih intervencijah,« še pove Roman Setnikar. Sicer pa je prav ta gasilski dom prostor za srečevanje in druženje, v gornjem nadstropju stavbe je dvorana za seje, sestanke, občne zbore, volitve, spodaj pa društveni prostor. In seveda garaža, ki zdaj sameva. Pregled okolice je razkril pot tatov: v notranjost so prišli skozi okno, ki je na zadnji strani gasilskega doma, umaknjen od glavne ceste. Nepridipravi niso razbili stekla, ampak so ga odprli z železno palico, vozilo pa so spravili ven skozi stranska vrata, ki jih je znotraj lahko odpreti, saj se odprejo kot harmonika. Ključi kombija so bili v vozilu, tak imajo namreč gasilci dogovor, saj je tako najbolj pri roki, če je potrebno hitro posredovanje.

Gasilci že strnili vrste

Ukraden gasilski kombi je znamke Renault Master, registrskih številk NM 28-71P, je rdeče barve, letnik 2008, ima modre luči in napise PGD Križi. V vozilu je bilo precej specialne gasilske opreme. Po prvih ocenah so PGD Križi oškodovani za približno 50.000 evrov, najdražja je bila prav oprema. »Prej smo imeli Mercedesov kombi, ki pa je bil že dotrajan, zato smo kupili novega. Bil je ohranjen in tako rekoč nov, saj smo zelo skrbeli zanj, pa tudi nismo naredili veliko kilometrov z njim. A upam, da bo zdaj občinsko poveljstvo priskočilo na pomoč,« je izrazil upanje predsednik PGD Križi.

Naj gasilci priskočijo na pomoč kolegom, pravzaprav ni bilo treba prositi, saj so v občini Žužemberk že zjutraj strnili vrste. Poveljnik občinskega gasilskega poveljstva občine Žužemberk Boris Sajevic je bil v vasi Vrh pri Križu, kjer je tudi gasilski dom, že ob sedmih zjutraj in kmalu je bilo jasno, kako bodo vsaj za silo opremili okradene gasilce. »Člani PGD Žužemberk bomo odstopili eno vozilo, iz PGD Hinje so se že zjutraj ponudili, da bodo dali motorko, tudi druga društva so takoj ponudila cevi, dihalno tehniko. Sicer pa danes z avtobusom potujemo v Novo mesto, kjer Gasilska zveza Novo mesto praznuje 60 let, in po poti se bomo dogovorili, kako bomo pomagali PGD Križi. Že jutri bodo za silo opremljeni, če bo potrebno njihovo posredovanje,« je zagotovil Boris Sajevic. Gasilci so namreč vajeni nesebično pomagati, tudi kolegom, če potrebujejo pomoč.

Deli s prijatelji