URADNO

Gantar z delegacijo za avionske karte 21.775,96 evra

Objavljeno 07. julij 2011 13.03 | Posodobljeno 07. julij 2011 13.03 | Piše: T. L.

Stroške namestitve so plačali gostitelji – Kitajci

Fotografija je simbolična
LJUBLJANA – Vlada se bo prav danes zagrizla v kislo jabolko predloga rebalansa proračuna. Za boljšo predstavo, koliko davkoplačevalskih evrov pa stanejo državni obiski politikov po svetu, smo ob nedavnem obisku predsednika državnega zbora (DZ) Pavla Gantarja z delegacijo na Kitajskem v njegov kabinet naslovili vprašanja o stroških poti. Gantar se je, potem ko je prejel uradno vabilo predsednika kitajskega parlamenta, namreč z delegacijo na Kitajskem mudil med 26. in 30. junijem.

Šest iz DZ, plus predstavnik protokola in dva varnostnika

Na Kitajsko je odpotovala kar številna delegacije, ki je štela devet članov (6 + 3). Poleg Gantarja tako še Samo Bevk (poslanec SD in predsednik skupine prijateljstva DZ s Kitajsko) in Milenko Ziherl (poslanec SDS, podpredsednik odbora DZ za zunanjo politiko in predsednik skupine prijateljstva z republiko Korejo). V delegaciji so bili tudi vodja kabineta predsednika DZ, sekretarka oddelka za mednarodno dejavnost protokol in prevajanje DZ ter podsekretar v službi za odnose z javnostjo.

»Delegacijo so spremljali – kot velevajo pravila – še predstavnik protokola Republike Slovenije in dva varnostnika,« pojasnjujejo v kabinetu predsednika DZ.

Račun za hotel poravnali gostitelji


Dodajajo, da bo DZ za uradna obiska plačal stroške nakupa letalskih vozovnic, zdravstvenega zavarovanja in dnevnic, preostale stroške (tudi namestitev) krijejo gostitelji.

Nekateri ostali brez poslovnega razreda, Adria razliko povrnila


In koliko so znašali okvirni stroški poti na Kitajsko? Cena letalske vozovnice je znašala 3972,66 evra na osebo (delegacija je po pravilniku DZ upravičena do potovanj v poslovnem razredu, kadar gre za medcelinska potovanja). Je pa letalski prevoznik Adria Airways povrnil 2060 evrov stroškov oziroma razliko v ceni, saj delegaciji – z izjemo predsednika DZ – zaradi odpovedi začetnega leta in njegove prestavitve ni zagotovila potovanja v poslovnem razredu.

Za zdravstveno zavarovanje coris so odšteli 18,40 evra (za 6 oseb DZ), znesek dnevnic, ki jim pripada, pa bo znan po obračunu službene poti, so še zapisali iz DZ.

Za letalske vozovnice 21.775,96 evra


Hitri izračun, ki upošteva stroške potovanja za šest ljudi, pokaže, da je ob upoštevanju povrnitve dela stroškov za letalske karte v višini 2060 evrov, za karte odšteli 21.775,96 evrov. Za zdravstveno zavarovanje v tujini coris pa so odšteli še 110,4 evra.

Če upoštevamo, da se je pot odpravilo devet ljudi – še predstavnik protokola Republike Slovenije in dva varnostnika –, pa so ob upoštevanju povrnitve le letalske karte stale 33.693,94 evrov.

Delegacija je iz Slovenije odpotovala z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika v soboto, 25. junija, in prispela v Peking v nedeljo, 26. junija 2011, v jutranjem času (upoštevati 6-urno časovno razliko), v Slovenijo pa se je vrnila v nedeljo, 3. julija 2011.
Gantar je bil z delegacijo od 26. junija do 30. junija na uradnem obisku v Ljudski republiki Kitajski, med 30. junijem pa do 3. julija pa na uradnem obisku v Republiki Koreji.
Deli s prijatelji